MLADEN MARIĆ: Rat protiv neprijatelja koji ne postoji!

Ne postoji ni tzv ‘Islamska država’ ni njen navodni lider al Bagdadi – to je samo američka varka putem koje se finansira svrgavanje Asadove vlasti u Siriji, piše Global Research.

2007. godine, New York Times je otkrio da lider sadašnje “Islamske države” Abdulah Rašid al-Bagdadi ne postoji, te da je ovaj izmišljeni lik samo varka kako bi se sakrila uloga stranaca u stvaranju Al- Kaide u Iraku. Portparol američke vojske, general Kevin Bergner, priznao je kako je Bagdadi izmišljeni lik, čije je audio-snimke napravio glumac Abu Abdulah al-Naima. U tekstu pod nazivom: “Američka vojska tvrdi kako je lider Al-Kaide u Iraku izmišljen”, New York Times objašnjava svrhu ove prevare.

Bergner ističe kako je varku smislio lider grupacije “Al-Kaida u Mesopotamiji” Abu Ajub al-Masri, koji je time pokušao sakriti dominantnu ulogu stranaca u organizaciji. Plan je bio da Bagdadi bude izmišljeni lik, jer samo njegovo ime ukazuje na iračko porijeklo, zatim se postavi na čelo organizacije pod nazivom “Islamska država u Iraku”, nakon toga Masri njemu objavi vjernost. Zamjenik Osame bin Ladena, Ajman al-Zavahiri, pokušao je dodatno ojačati prevaru pominjući Bagdadija u svojim saopštenjima. Nije izmišljen samo lider tzv. “Islamske države”, već i sama njegova grupacija, odnosno država. To nije ništa drugo nego nazivanje Al-Kaide drugim imenom, dok sarađuje s ostalim militantnim grupama, poput fronta al-Nusre, radi zbacivanja vlada Sirije i rata protiv Irana. Amerika, koja bombarduje izmišljenu terorističku grupaciju na čijem je čelu nepostojeći lik, središte je varke koju je opisao “New York Times”, a koja i danas traje.

Cilj nije samo eliminacija “Islamske države” već upotreba fiktivnog fronta u ime stvarnih ekstremista koji čine srž zajedničkog američkog-NATO-saudijskog fronta stvorenog u svrhu rušenje vlasti u Siriji. Svrha pokušaja da se “Islamska država” predstavi kao “domicilni” pokret nastao u iračkim i sirijskim pustinjama jeste sakrivanje činjenice da Al-Kaidu skriva NATO u susjednoj Turskoj. Istovremeno, podrška, borci, naoružanje i novac dolaze s teritorije članice Alijanse, a ne s “okupiranih naftnih polja” u Siriji. Priznanje američkih vojnih lidera otkriva kako je tzv. “Islamska država” zapravo otjelotvorenje Al-Kaide, te da je direktno naoružavaju, finansiraju i podržavaju američki saveznici Saudijska Arabija i Katar.

Da bi se potkopao Iran, u kojem uglavnom žive šiiti, administracija bivšeg predsjednika Džordža Buša donijela je odluku da izvrši rekonfiguraciju prioriteta na Bliskom istoku. U Libanu, u tajnim operacijama administracija sarađuje s vladom Saudijske Arabije radi slabljenja Hezbolaha, koji podržava Iran. Također, Sjedinjene Države učestvuju u tajnim operacijama usmjerenim protiv Irana i Sirije. Nus-pojava ovih aktivnosti jeste jačanje sunitskih ekstremističkih grupa koje su usvojile militantno tumačenje islama.

Ovi navodi još su jasniji ako se zna da je teritorija, koju kontroliše navodna Islamska država, dva puta povećana za vrijeme američkih zračnih napada, zaključuje “Global Research”.

Za Global CIR piše Mladen Marić

Komentiraj