ANALITIČARI, NOVINARI, DIPLOMATE: Erdogan je smjestio generalima, sada može mirno promijeniti ustav i uzeti svu vlast!

Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević, nekadašnji urednik sarajevskog Oslobođenja i dugogodišnji reporter sa Bliskog istoka, izrazio je danas veliku sumnju u sinoćnja događanja u Turskoj, istakavši da je cijela akcija izvedena na veoma neuobičajen način.

Dizdarević, koji kaže da nije pristalica teorija zavjere, iznenađen je neuobičajeno “traljavim načinom” na koji je izvedena akcija i za to, kaže, postoji niz dokaza.

– A da je stvar veoma sumnjiva što se njene ozbiljnosti tiče jeste na primjer to da nisu zauzeti blagovremeno mediji, nisu prekinute društvene mreže, za aerodrom Ataturk je rečeno da je okupiran, a onda na njega sletio Erdoganov avion? – naveo je Dizdarević.

Napominje da je iz svega turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, barem prividno i za sada, izašao mnogo jači. Posebno mu je kaže pažnju skrenula Erdoganova izjava da je “sam Bog donio ovu akciju da očiste vojsku od svojih neprijatelja”.

– Ko hoće da analizira tu izjavu i ko je izašao kao apsolutni pobjednik, Erdoganu će, svakako, ovo ići u prilog. Njegova inače velika ambicija će porasti i to na način, koji za nas sve skupa i region, neće biti dobar – rekao je Dizdarević u izjavi za regionalnu N1TV.

Inače, ovaj diplomata i poznavalac prilika na Bliskom istoku kaže da ga ova previranja u Turskoj nisu iznenadila, te da su isporovocirana politikom Erdogana i njegovom abicijom, kao i nizom pogrešnih poteza koje preduzima. Dizdarević, pritom, nije jedini koji sumnja u način izvođenja vojnog udara tim pre što je, na primjer, Erdogan nenadano sletio na aerodrom Ataturk u Istanbulu, a ne u Ankari, te da sve što se desilo ide njemu u prilog. Podsjeća se i na to da je Erdogan svojevremeno bio gradonačelnik Istanbula.

Posebno je neobičan, kažu stručnjaci, bio odnos vojske i građana, koji su na ulicama Istanbula i Ankare, navodno branili demokratiju iako se demokratija brani na izborima. I najzad, kažu analitičari, zanimljivo je da je sinoćna akcija prenošena na svim televizijama samo iz Istanbula, a ne i iz Ankare odakle je, inače, bilo veoma malo informacija. Sve to, ako je bilo smišljeno, napravljeno je da bi vlast u Turskoj još vise bila koncentrisana samo u jednom čovjeku.

Nakon sinoćnjih događaja Erdogan može promijeniti ustav?

Nije to prvi put da vojska u toj zemlji interveniše kako bi smijenila vladu. Počelo je to još od 1960. a nakon toga se desilo nekoliko puta. Međutim, kada je ovaj puč u pitanju, postoje izvjesne razlike u poređenju sa akcijama vojske u prošlosti.

– U pitanju je krajnje atipičan puč. Vojska je u prošlosti reagovala i smjenjivala vlast tek nakon što je to narod od nje tražio. Erdogan je možda uspio da otuđi dio javnosti, ali i dalje ima podršku od skoro 50 odsto ljudi. Pritom, nije bilo masovnih poziva koji su od vojske tražili da reaguje, nebezbjednosti, haosa i drugih faktora koji su igrali veliku ulogu u prošlim prevratima. Također, primjetan je i nedostatak komandne odgovornosti i lanca komandovanja. U prošlim pučevima (što samo ovaj put nije bio slučaj) generali su istog trenutka na televiziji objašnjavali razloge za svoje postupke. To se ovaj put nije desilo – objašnjava Gonul Tol, direktorka Bliskoistočnog instituta za turske studije.

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić izjavio je danas u Sarajevu da je u slučaju pokušaja državnog udara u Turskoj postojao propust sigurnosnih službi jer se nije moglo desiti da se okupi nekoliko hiljada naoružanih ljudi uz podršku tenkova, a da se o pripremama za to ništa ne zna.

Prodekan za postdiplomske studije i naučno-istraživački rad na Fakultetu bezbjednosti Univerziteta u Beogradu Želimir Kešetović smatra da postoji mogućnost da su turske službe znale za pripremu državnog udara, ali da je dopušteno da se dogodi kako bi postojao izgovor za radikalne čistke u vojsci.

Po njegovom mišljenju, takav scenarij bi odgovarao onima koji bi željeli provesti čistke u vojsci, a koje bi u normalnim uslovima bilo teško provesti. Mnogi analitičari pritom smatraju da ako akcija vojske ovaj put propadne (a sve je izvjesnije da je propala) Erdoganu će to još više učvrstiti poziciju i bit će u stanju da lakše ubijedi ljude da je predsjednički sistem u Turskoj neophodan.

Gulen: Nemam veze s pokušajem puča!

Erdoganov najveći suparnik, a nekadašnji saveznik, Fetulah Gulen, odbio bilo kakvu povezanost sa sinoćnjim dešavanjima.

Danas je izjavio da “kategorički odbacuje optužbe da je imao ulogu u pokušaju puča” protiv Erdoganove vlasti.

– Kao neko ko je propatio tokom više vojnih pučeva, posebno je uvrjedljivo da budem optužen da imam bilo kakve veze sa takvim pokušajem – saopštio je Gulen, a preneo Rojters.

Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je danas da nije dobio nikakav zahtjev za izručenje turskog vjerskog vođe Fetulaha Gulena, koji godinama živi u SAD. Keri je tokom boravka u Luksemburgu kazao da se nada da će u Turskoj “ustavni proces biti poštovan tokom ‘bavljenja’ onima koji stoje iza pokušaja puča”.

(Global CIR/ 16. 07. 2016.)

Komentiraj