NAKON ŠTO SU RUSI DVA PUTA POGODILI AMERIČKU BAZU U SIRIJI: SAD odmah pristale na uslove Kremlja, a Putin najavio stvaranje nezavisne Palestine!

Situacija na Bliskom istoku i sjeveru Afrike drastično se zaoštrila, što je izazvalo teške socijalno-ekonomske probleme i slabljenje državnih institucija u čitavom nizu zemalja, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u govoru koji predstavlja svojevrstan poziv liderima većinski muslimanskih država u zajednički vojno-politički savez kako bi se porazio terorizam.

Kako je poručio učesnicima konferencije Lige arapskih zemalja, upravo ti problemi stavljaju na dnevni red mnoga važna pitanja s kojima se suočava cijeli bliskoistočni region i time istakao važnost Lige kao mehanizma multinacionalnog dijaloga za donošenje kolektivnih odluka. Putin je također rekao da je Rusija spremna da gradi dobre odnose sa Ligom kako bi se dodatno osigurala regionalna sigurnost, prije svega kada je riječ o borbi protiv međunarodnog terorizma.

„Naš stav je da je saradnja osnova borbe protiv terorizma i da mora biti u skladu sa inicijativama za pronalazak političkog rješenja u Siriji, Iraku, Libiji, Jemenu, kao i u svim ostalim vrućim tačkama, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja“, istakao je on, a saopštio Kremlj.

Moskva se zalaže za nezavisnu Palestinu sa Kudsom kao glavnim gradom

Istovremeno, Putin se osvrnuo i na situaciju u Palestini rekavši da Moskva smatra nedopustivim da i dalje traje status kvo. Ruski predsjednik Putin u ponedjeljak je poslao poruku koja će biti pročitana na samitu lidera Arapske lige u Mauritaniji i rekao:

“Moskva je zainteresirana i zagovara obnavljanje bliskoistočnih pregovora u cilju formiranja nezavisne Palestine sa Kudsom (Jerusalemom) kao glavnim gradom. Trenutni uvjeti u Palestini su nepodnošljivi i neprihvatljivi. Moskva stoga traži stvaranje uvjeta za obnavljanje pregovora u cilju rješenja ovog problema. Mi smo već sada saopštili zainteresiranost za posredovanjem u mirovnim pregovorima i iznalaženju rješenja palestinskog pitanja.”

Ove izjave dolaze samo nekoliko dana nakon što je američka štampa izvjestila o navodnom ruskom napadu na vojne ciljeve SAD-a u Siriji, koje Kremlj nije ni potvrdio niti opovrgao. No pojedini analitičari povezuju promjenu kursa američke politike na Bliskom Istoku, sa ovim napadom.

Ruski avioni bombardovali Amerikance u Siriji dva puta u 90 minuta, SAD odmah poslije toga pristale na svaku saradnju!

Ruski vojni avioni bombardovali su američke ciljeve u Siriji, piše „Wall Street Journal“. List navodi da su Rusi 16. juna izveli vazdušne udare na bazu DAIŠ-a na granici s Jordanom, koju su tajno koristili američki vojnici i obavještajci CIA-e. Vjeruje se da je tako Putin natjerao Vašington da prizna poraz i počne da sarađuje s Moskvom u borbi protiv terorista.

Prema navodima američkog lista, bombardovanu bazu u Siriji prije ruskog napada su koristile vojske SAD i Britanije. – Američke trupe, zajedno sa britanskim specijalcima, ušle su u Siriju da pomognu u odbrani Jordana od napada terorista DAIŠ-a i smjestile se u pobunjeničku bazu, koja sarađuje sa CIA. Samo dan prije napada svih 20 britanskih specijalaca napustilo je vojni objekat. Rusi su onda bombardovali tu bazu, i to zabranjenim klasterskim bombama – tvrdi neimenovani američki zvaničnik i dodaje da u napadu nije stradao nijedan američki vojnik, ali je poginulo četvoro „sirijskih pobunjenika“.

Prema njegovim riječima, odmah nakon udara Američka centralna komanda za vazduhoplovne operacije u Kataru pozvala je rusku komandu u Latakiji u Siriji da objasni da baza na granici s Jordanom ne bi trebala biti bombardovana. – Međutim, ruske snage napale su manje od 90 minuta poslije tog poziva. Ruski piloti čak nisu htjeli da odgovore na pozive američkih vojnika preko posebnih frekvencija koje dvije strane koriste u hitnim slučajevima – tvrdi taj zvaničnik.

Kako „WSJ“ dodaje, ruski oficiri su Pentagonu objasnili da su mislili da bombarduju bazu DAIŠ-a, ali su Amerikanci tu tvrdnju odbacili zbog toga što je u pitanju „specifično utvrđenje“, nesvojstveno za DAIŠ. – Rusi su kasnije pojasnili da su od Jordana dobili zeleno svjetlo za napad na bazu, koja se nalazi u blizini granice te zemlje, odakle prijeti opasnost. Također, Moskva je navela da nije bila u mogućnosti da opozove napad jer joj Vašington nije pružio koordinate baza u kojima se nalaze američke trupe u Siriji – piše „WSJ“.

Ugledni list zaključuje da su SAD nakon tog napada, poslije nekoliko godina odbijanja, pristale na saradnju s Rusijom u borbi protiv terorista u Siriji.

– Američki državni sekretar Džon Keri posjetio je Moskvu polovinom ovog mjeseca i dogovorio saradnju s Putinom. Rusija i SAD napravile su pakt o vazdušnim udarima na Al Nusra front – sirijski ogranak Al Kaide. Također, dvije strane su se dogovorile da bolje koordinišu napade u Siriji, a Rusija se obavezala da neće napadati pobunjenike, koje podržavaju SAD – prenosi američki list.

Taj plan je, međutim, kako naglašava list, naišao na protivljenje u Pentagonu i CIA. – Vojska i obavještajna agencija smatraju da je Bijela kuća previše mekana prema Putinu. Oni misle da je Vašington popustio Moskvi, iako je napad na sirijsku bazu ugrozio život američkih vojnika – objašnjava list.

Inače, Rusija od 30. septembra 2015, kad je započela antiterorističku operaciju u Siriji, stalno insistira na saradnji sa SAD u borbi protiv terorista. Ruski predsjednik je u više navrata upozoravao na to da bi mogao da se dogodi neki incident između njegove i američke vojske ukoliko vazdušni udari ne budu koordinirani. Vašington je dosad odbijao bilo kakvu saradnju s Rusijom pod izgovorom da ne želi da pomaže sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu, kojeg Moskva štiti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je u petak da komentariše izveštaje „WSJ“ o ruskim vazdušnim napadima na američku vojsku. – Kremlj ne zna ništa o ovom incidentu, tako da nema šta da se komentariše na bazi novinskih izvještaja. Pitanje bi trebalo uputiti ruskom ministarstvu odbrane – rekao je Peskov.

Zvаnični prеdstаvnik Мinistаrstvа оdbrаnе Rusiје rеkао је dа umjеstо prаvоvrеmеnоg dоstаvlјаnjа infоrmаciја, pаrtnеri iz mеđunаrоdnе аntitеrоrističkе kоаliciје upućuјu prijеkоrе i оptužbе nа rаčun ruskе аviјаciје dа „niје trеbаlо dа gаđа оdrеđеnе оblаsti ili cilјеvе“. Kоnаšеnkоv је dоdао dа sе vеć pоslijе vаzdušnоg nаpаdа nа kаmp zа priprеmu bоrаcа u оblаsti Таnf оd аmеričkih kоlеgа mоglа čuti frаzа: „Nе gаđајtе tu gdjе stе uprаvо gаđаli“.

„I nе sаmо tо, sudеći pо člаnku u ’WSJ‘, nаši pilоti prijе izvоđеnjа vаzdušnih nаpаdа trеbаju s visinе оd nеkоlikо kilоmеtаrа nаgаđаti dа li mеđu ‘pobunjeničkim bоrcimа’ imа vојnikа spеciјаlnih јеdinicа zаpаdnih zеmаlја nа оsnоvu ’bаrikаdа оd džаkоvа s pijеskоm kоје su kаrаktеrističnе zа аmеričkе ili britаnskе bаzе‘“, nаvео је Kоnаšnеkоv.

Оn smаtrа dа pоstојi јеdnоstаvniјi nаčin dа sе prоblеm rijеši, а tо је dа ruski „pаrtnеri prijеđu s rijеči nа djеlа i dа pristupе zајеdničkim dејstvimа prоtiv mеđunаrоdnih tеrоrističkih оrgаnizаciја u Siriјi“. Prеmа rijеčimа Kоnаšеnkа, sаmо u tоm slučајu bićе izbjеgnutо pоnаvlјаnjе sličnih dоgаđаја i izlаgаnjе оpаsnоsti sоpstvеnih vојnikа kојi ispunjаvајu zаdаtkе u bоrbi prоtiv tеrоristа u Siriјi.

Da se vrše konačna preslagivanja na Bliskom istoku i da on polahko, ali sigurno postaje sfera ruskog utjecaja, svjedoče i upozorenja State Departmenta da američki državljani napuste Saudijsku Arabiju zbog ‘neizbježnih prijetnji’, ali i ponašanje Washingtonove pudlice R.T.Erdogana.

SAD evakuišu građane iz Saudijske Arabije, Erdogan pokleknuo pred politikom Kremlja

State Department je upozorio američke državljane u Saudijskoj Arabiji da napuste državu što prije zbog „neizbježne“ prijetnje, piše Webtribune.rs Ambasada SAD-a u Saudijskoj Arabiji je u četvrtak objavila sljedeću izjavu:

„Ambasada SAD je dobila izvještaje o potencijalnoj, neizbježnoj prijetnji protiv državljana SAD u oblastima grada Džeda koje Zapadnjaci često posjećuju, a to se naročito odnosi na pijace, restorane i tržne centre“. U izjavi se također savjetuje američkim državljanima da ne putuju u Saudijsku Arabiju, uz posebnu napomenu da oni koji imaju hodočasničke vize „ne smiju“ da napuštaju gradove Meku, Medinu i Džedu.

Ljudima u ostalim gradovima se savjetuje da ne idu na veća okupljanja i oblasti koje Zapadnjaci često posjećuju. Takođe, osoblju američke vlade i njihovim porodicama je „zabranjeno“ da putuju na oko 65 kilometara od granice sa Jemenom, ali i u gradove Džizan i Nadžran bez dozvole. To su gradovi koje su zaposjeli ratoborni Huti, kao odgovor na višemjesečnu agresiju Saudijske Arabije na Jemen.

Slične zabrane su uvedene osoblju vlade koje želi da putuje u grad Katif u istočnoj provinciji i njegovu okolinu, ali i u grad Al Hufuf i njegovu okolinu. U bezbjednosnoj poruci nisu iznijeti detalji o prirodi prijetnje već je samo pomenuto da je bilo „nasilnih epizoda“ u gore pomenutim mjestima i da je to glavni razlog za zabrinutost.

Početkom mjeseca, Katif i Medinu je zahvatio talas eksplozija u kojima je bilo dosta stradalih i ranjenih. U Katifu, gradu u kom uglavnom preovladava šiitsko stanovništvo, dvije bombe su eksplodirale blizu šiitske džamije. Kasnije je bombaš samoubica detonirao svoj eksploziv kod bezbjednosnog štaba Poslanikove a.s. džamije u zapadnom saudijskom gradu Medini. Prema izvještajima, u eksploziji su ubijena četiri člana sigurnosnih snaga, ali i bombaš. Eksplozije su uslijedile nakon bombaškog napada u okolini konzulata SAD u gradu Džeda. U napadu je stradao napadač, dok su dva saudijska policajca povrijeđena. Jedan bombaš je u januaru detonirao eksploziv kod džamije u Al Ahsi, usmrtivši četvoro ljudi.

Od kraja 2014. godine, Saudijska Arabija je bila poprište brojnih bombaških napada i pucnjavaza koje je odgovornost preuzela teroristička grupa DAIŠ, a mete su uglavnom bili šiitski muslimani u istočnom dijelu Saudjske Arabije.

Ono što svima, koji iole prate dešavanja na Bliskom Istoku pada u oči jeste činjenica da se i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, nakon kraha ekonomije, niza terorističkih napada i neuspjele turističke sezone i sam pristao na zahtjeve Kremlja te ispunio potrebne preduslove za pomirenje sa Moskvom.

Po tome je sličan svojim mentorima iz Washingtona, s tim da je otišao i korak dalje te je dopustio da Putin ‘smijeni’ Ahmeta Davutoglua sa čela stranke i države, budući da je navodno on naredio obaranje ruskog aviona. Također, ubica ruskog pilota, ali i turski piloti koji su oborili avion su uhapšeni i sudit će im se za izdaju jer su prema novoj šizofrenoj teoriji režima u Ankari bili dijelom ‘paralelnih državnih struktura’ koje je nadzirao turski klerik u egzilu Fetulah Gulen.

Erdogan koristi navodni ‘udar’ kako bi se distancirao od ranije pogrešne politike optužujući sve i svakog za saradnju sa Gulenom. No, sve više ljudi iz svijeta politike, novinarstva i analitike uočava nelogičnosti navodnog ‘puča’ te ukazuju na Erdogana kao organizatora. Razlozi su jednostavni.Erdogan je izgubio sve započete ratove i na vojnom, i na ekonomskom i na političkom planu te je sve izvjesnija bila narodna pobuna koju bi u svakom trenutku podržala moćna turska armija, koja je zaštitnica sekularnog ustavnog poretka i volje građana. Da se ne bi desio pravi vojni udar, koji bi bio fatalan po Erdogana, mnogi zvaničnici i analitičari smatraju da je Erdogan inscenirao lažni ‘udar’ i tako se riješio potencijalnih protivnika.

Rusija utvrdila zapadne granice

NATO bi eventualno mogao omesti planove Rusije, aktivirajući evropska žarišta u istočnoj Evropi i na Baltiku, no Rusija je već odavno utvrdila svoje granice i ne brine previše za prijetnju sa Zapada. U korist joj ide dezorjentirana i oslabljena Evropa zabavljena rastućom stopom terorizma, ali i fašizma koji se uvlači u zvanične institucije pojedinih država.

Kako javljaju agencije, ruska vojska prati aktivnosti NATO-a u blizini ruskih granica.

– Svakako da ćemo usmjeriti borbena sredstva i pokrenuti naše trupe vodeći računa o tome kako se odvija aktivnost Alijanse. Naravno da to, prije svega, predstavlja prijetnju po one zemlje u kojima se nalaze sistemi protivraketne odbrane koji su okrenuti prema Rusiji – mi to ne krijemo – kazao je jedan od ruskih zvaničnika.

On smatra da se Rusija ne mora posebno da brine zbog djelovanja NATO-a nedaleko od njenih granica, te da NATO pokušava da pokaže Rusiju kao susjeda koji ima „agresivne namjere“, prenose ruski portali.

Bilo kako bilo, Bliski istok više nikada neće biti onakav kakvim ga poznajemo i kroz naredne dvije godine svjedočit ćemo sudbinskim procesima u ovom regionu. Nekadašnji američki saveznici padaju i čini se da dolazi nova era ruskog utjecaja koja se može pozitivno odraziti i na konačno rješenje palestinskog pitanja, odnosno uspostavu nezavisne Palestine.

 

(Global CIR/Priredio Alen Kalender/Izvori: The Wall Street Journal/Vestinet/Informer/IRIB/Agencije/ 25. 07. 2016.)

Komentiraj