POBJEDNIČKI PUT SIRIJSKE ARMIJE: Prekid opskrbe pobunjenicima u Alepu, Al-Nusra odbacuje Al Qaedu!

Piše: Matija Lukač

Sirijska vojska i jedinice Narodne obrane danas su u mnogo boljoj poziciji nego prije godinu dana. Uključenje Rusije u rat dovelo je do pozitivnih pomaka, no količina otvorenih frontova diljem Sirije i dalje ima veliki utjecaj na bojišta, te koči brzinu napretka. I dalje se pod okriljem UN-a traži mirovno rješenje sukoba, ali zbog različitih pogleda SAD-a i Rusije prema konačnom rješenju, kao i marionetske „opozicije“ koja slijedi Saudijski diktat, nema mnogo nade da će se tim putem išta ostvariti.

U Damasku terorističke skupine trpe velike gubitke u jugozapadnom predgrađu Daraya. Teritorij koji je pod njihovom kontrolom sve se više sužava, pa im ne preostaje ništa drugo nego da nastave ginuti ili prihvate primirje pod uvjetima koje mogu postaviti samo jedine legalne snage sirijske države, kao što je to slučaj sa zapadnim naseljem Madamiya. U Istočnoj Guti Sirijska vojska napreduje posebno na istočnim rubovima, a oslobađanjem gradića Mayda nanesen je veliki udarac teroristima Jaish al-Islama. Zbog gubitaka teritorija terorističke skupine jedna drugu optužuju što dovodi do unutarnjih oružanih sukoba. Također, u zadnjih nekoliko dana pojačani su minobacački napadi na civilne ciljeve u Damasku kao odmazda na vojne gubitke, te su u tim napadima stradali mnogi civili.

U sjevernom dijelu provincije Damask Sirijska vojska i saveznici oslobodile su gradić Harira koji se nalazi južno od Zabadanija. Slijedeći cilj mogla bi biti dolina Barada u kojoj se nalaze izvori vode o kojoj ovisi cijeli Damask, no to bi bila vrlo osjetljiva operacija jer terorističke skupine ne bi prezale od uništenja izvora u slučaju vojnih gubitaka. Za tako nešto su itekako sposbne.

Deir Ez Zor slobodno možemo nazvati „crnom rupom“ za džihadiste tzv. Islamske Države s obzirom koliko dugo napadaju i ginu u velikim brojevima, ali bez uspjeha da zauzmu cijeli grad. Iako su imali značajne uspjehe u zauzimanja sjevernih sela Ayash i Baghiliyah kada su ranije ove godine pokrenuli možda najveću ofanzivu na grad, glavni cilj osvajanja Deir Ez Zora im je ostao nedostižan. Sirijska vojska nije krenula u vraćanje izgubljenog teritorija jer je procjena da bi takva vojna operacija uzela preveliki danak u ljudstvu i tehnici. Koncentracija je na očuvanje sadašnjih pozicija i eliminacija napadača u najvećem mogućem broju. Zračni most funkcionira, te se na taj način dostavlja i humanitarna pomoć koja je prijeko potrebna gradu.

Na jugu provincije Hama Sirijska vojska napada okolicu Hirbnafseha koji je pod kontrolom terorističkih skupina Aharar al-Sham i Jabhat al-Nusra, ali u tom dijelu nema značajnijih pomaka linija fronte. U istočnoj Hami Sirijska vojska i jedinice Narodne obrane napreduju protiv tzv. Islamske Države gdje im istočno od grada Salamiyya nanose teške gubitke, te malo po malo osvajaju dodatni teritorij.

U Homsu se vode teške borbe istočno od Palmire. Sljedbenici tzv. Islamske Države snažno napadaju pozicije Sirijske vojske. Nakon oslobađanja Palmire, sirijske snage su došle sve do naftnih polja Arak, no nakon velikih protuudara povukle su se prema Palmiri gdje je sada najbitnije očuvati grad. Neki izvještaji govore da su stigla pojačanja iračkih milicija koje su vrlo iskusne u borbi protiv DAIŠ-a, te je za očekivati nastavak vojnih operacija i daljnje napredovanje prema Deir Ez Zoru.

Treba napomenuti da je ovaj front vrlo bitan za Irak, jer glavni cestovni pravac prema Iraku prolazi kroz Palmiru, pa dalje kroz Deir Ez Zor, a nakon uspjeha Iračkih snaga i oslobađanja grada Falujjah, spajanjem Iraka i Sirije tim cestovnim putem bio bi još jedan veliki udarac za tzv. Islamsku Državu.

U Latakiji žarište borbi je na krajnjem sjeveroistoku provincije kod grada Kinsaba. Grad je već više puta padao pod kontrolu terorističkih skupina i sirijskih snaga, a danas ga kontroliraju terorističke skupine Jabhat al-Nusre, Ahrar al-Shama, Islamističke Stranke Turkmena i 1. Obalne divizije tzv. Slobodne Sirijske Vojske (FSA). Izvještaji govore da su stigla velika pojačanja sirijskim snagama, a kako sirijske snage sigurno neće odustati od plana oslobađanja cijele provincije, za očekivati je u skoroj budućnosti novu ofanzivu na tom području.

Ono što je Raqqa za tzv. Islamsku Državu, to je Idleb za teroriste povezane s Al Qaedom.Povremeni zračni udari na ciljeve u toj provinciji, kao i napadi improviziranim eksplozivnim napravama unose veliku pomutnju u redovima mnogih terorističkih skupina. Optužbe o izdajama se razmjenjuju što često dovodi do međusobnih oružanih sukoba.

Daraa je dugo mirovala, no u zadnje vrijeme povećan je broj manjih lokalnih sukoba na granici s provincijom Sweida. Terorističke skupine ne ostvaraju nikakav napredak, a napadi na Sirijsku vojsku i obrambene jedinice lokalnih Druza ravno je samoubojstvu. Također, u zasjedama koje provode ponajprije jedinice Narodne obrane zapljenjuju se velike količine naoružanja stranog porijekla, istočnoeuropskog, američkog, a nerijetko i izraelskog.

Najznačajnije ratište u Siriji svakako je u dvomilijunskom Alepu gdje je Sirijska vojska prekinula jedini opskrbni pravac u istočni dio grada koji je pod kontrolom „pobunjenika“.

Nakon snažne ofanzive „Tigrova“ Sirijske Vojske uz potporu sirijskih i ruskih zračnih snaga, i zauzimanje Mallah farmi sjeverno od grada Alepa, te nakon nekoliko neuspjelih protuudara „pobunjeničkih“ skupina, sirijske snage su sada i fizički na cesti Castello. S druge strane sirijske snage napreduju u industrijskom naselju Layramoun koji je gotovo cijeli oslobođen, te je za očekivati u slijedećih nekoliko dana spajanju sirijskih snaga i potpunom okruženju istočnog Alepa. Naselje Bani Zaid koje je ozloglašeno zbog zločinačkih napada projektilima raznih vrsta na civilne ciljeve u zapadnom Alepu sada je odsječeno, i svi teroristi koji se nalaze u tom naselju više nemaju kuda,tako da je za očekivati da će napadi na civile prestati, ili će se bar smanjiti intenzitet napada.

Neki mediji procjenjuju da se u istočnom dijelu Alepa trenutno nalazi oko 300 tisuća stanovnika, nonovinar britanskog lista The Guardian Martin Chulov koji je posjetio taj dio Alepa tvrdi da se u njemu ne nalazi više od 40,000 civila. Pretjerivanje u brojkama kao i lažiranje podataka je modus operandi od samih početaka „revolucije“ 2011. godine i svaki predstavljeni podatak treba uzeti s velikom rezervom.

Na jugu Alepa Sirijska vojska i savezničke skupine nakon pretrpljenih poraza prošlog mjeseca sada čvrsto drže pozicije. Snage se gomilaju na tom prostoru, a vraćanje Hezbollaha na jug Alepa daje naslutiti da bi vrlo skoro mogla krenuti velika ofanziva na tom dijelu s ciljem prodora u susjednu provinciju Idleb prema jedinoj preostaloj enklavi koja nije okupirana od stranih plaćenike, gradići al-Fuah i Kafraya.

  1. godine kada je Alepo bio u okruženju terorističkih skupina, odnosno oko dva milijuna njegovih stanovnika, Zapad je na tu situaciju bio indiferentan. Naravno, projekt smjene režima u Siriji zadnjih pet godina ne pita za žrtve, koliko god treba ljudi stradati je nebitna brojka sve dok je krajnji cilj smjena sirijskog Predsjednika i instaliranje marioneta koje će služiti interesima Zapada i petromonarhija.

Mnoge skupine koje imaju kontrolu nad istočnim Alepom poput Nour al-Din Al-Zinkija, Fatah Halba, Jabhat al-Nusre ili tzv. FSA (Slobodna Sirijska Vojska), sve do jedne slijede istu ideologiju kao i takozvana „Islamska Država“. No, metode su im „umjerenije“, poput nedavne dekapitacije djeteta, te kao tako „umjerene“ zaslužuju punu podršku Zapada i propagandne mašinerije. Jer nema ništa „umjerenije“ nego izvući dijete iz bolnice i odrezati mu glavu.

Na političkom planu nastavljaju se razgovori na relaciji Kerry-Lavrov. Neslaganja o Siriji ostaju duboka pogotovo zbog činjenice da SAD ne može odvojiti „umjerene pobunjenike“ od sirijskog ogranka Al Qaede Jabhat al-Nusre koja ovih dana iskazuje namjeru da se odrekne pripadnosti Al Qaeda, te promijeni ime u Jabhat Fath al-Sham. Mnogi se slažu da je takav potez u svrhu svrstavanja među „umjerene“ kako bi dobili naklonost SAD-a i pokušali izbjeći ruske zračne udare. S druge strane, SAD inzistira da na UN-ovoj listi terorističkih organizacija koja je Jabhat al-Nusru svrstala uz bok tzv. Islamske Države, pa ako odbace Al Qaedu i promijene ime, nadaju se da će novonastala skupina steći preduvjete „umjerenosti“. Možda takav potez može proći kod SAD-a, ali teško je vjerovati da će proći kod Rusije. Jedan potez perom ne može izbrisati sve njihove zločine iz prošlosti. „Umjerene“ skupine je ionako teško odvojiti od Jabhat al-Nusre jer se one same ne žele odvojiti od njih, pa tu nastaje veliki problem za američku administraciju.

Početkom slijedećeg mjeseca očekuje se nastavak pregovora pod okriljem UN-a. Sirijska Vlada kao i svaki puta do sada daje punu podršku mirovnim pregovorima, no teško je za očekivati konkretne napretke u pregovorima jer „opozicija“ koju podupire Saudijska Arabija nastavlja uvjetovati odlazak sirijskog Predsjednika. Neuspjeli puč u Turskoj sigurno će utjecati na odnos Turske naspram Sirije, no tek ostaje za vidjeti na koji način. S obzirom na ulogu Turskih vlasti prema Siriji u proteklih više od pet godina ne treba biti previše optimističan.

 

(Global CIR/Autor: Matija Lukač/27. 07. 2016.)

1 Komentaron this Post

  1. Good point. I hadn’t thouhgt about it quite that way. 🙂

    Reply

Komentiraj