TRI – ČETIRI TURSKE GLAVE ZA GLAVU RUSKOG PILOTA! Erdogan počeo ispunjavati Putinove zahtjeve: Pali su Alperaslan Čelik i Ahmet Davutoglu, ko je sljedeći na redu?

Ovih smo dana mnogo čitali o iznenadnoj smjeni Ahmeta Davutoglua sa čela AKP-a, a samim tim i sa čela turske Vlade, odnosno njegovoj navodnoj ostavci.

Mnoge su teorije bile u opticaju i dosta njih je imalo smisla, ali nisu izlazile iz klišeiziranih  obrazaca borbe oko prevlasti u stranci ili želje Redžepa Tajipa Erdogana da privatizuje partiju, odnosno da svog sina i zeta postavi na glavne funkcije.

Nekako smo zaboravili događaje iz prethodnih mjeseci koji nam išarete da se žrtvovanjem Davutogluove glave Erdogan pokušao iskupiti za jednu veliku grešku zbog koje već mjesecima Turska trpi ogromne ekonomske i političke posljedice, dok Kurdi najavljuju nove napade i dodatno destabilizuju cijelu situaciju.

Portal Global CIR nezvanično saznaje da je ‘glava’ turskog premijera žrtvovana kako bi se Erdogan dodvorio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, odnosno kako bi se izgladila situacija nastala nakon incidenta sa obaranjem ruskog aviona iznad Sirije i ubistvom jednog od pilota.

Davutogluova glava za glavu ruskog pilota

Događaj koji je zasigurno obilježio prošlu godinu jeste obaranje ruskog aviona SU 24 iznad Sirije, a koje su izvele vazdušne snage turske vojske 24.11.2015., pravdajući to navodnim ‘narušavanjem vazdušnog prostora te zemlje’. Nakon što su se dvojica ruskih pilota uspjela katapultirati na terenu su ih dočekale terorističke horde Turkmena i Turaka, koje zajedno sa desetinama drugih terorističkih organizacija već pet godina pokušavaju srušiti Vladu predsjednika Sirije Bašara al Assada. Jedan od pilota je tokom spuštanja ubijen, a drugog su spretnom akcijom uspjeli spasiti iranski specijalci pod vodstvom generala Kasema Sulejmanija.

Ovaj događaj je izazvao oštre reakcije ruske strane, koja je odmah zatražila izvinjenje te hapšenje i procesuiranje odgovornih. Međutim, turska strana je insistirala na svojoj verziji priče prema kojoj su piloti upozoreni nekoliko puta da su narušili vazdušni prostor Turske i tek kad su se oglušili o upozorenja pokrenuta je akcija turske vojske.

Erdogan ipak nije smio prihvatiti odgovornost za rušenje ruskog aviona, pa je to umjesto njega učinio Davutoglu. Dan nakon incidenta Davutoglu se obratio javnosti i ‘priznao’ da je lično naredio obaranje ruskog aviona.

Davutoglu je rekao da je iz kontrole leta deset puta poslano upozorenje za vremenski period od pet minuta, prenosi turski Haberler, koji je objavio i video snimak priznanja. “Uprkos upozorenjima, morali smo da uništimo taj avion. Turske oružane snage su izvele napad, po mom naređenju“, rekao je Davutoglu.

Kako je naveo na sastanku partije, takva odluka je donijeta u skladu sa pravima i dužnostima državnih zvaničnika prema državi. “Nismo željeli da se ovo dogodi, ali svako mora da poštuje prava Turske da brani svoje granice”, rekao je tada Davutoglu.

Nakon ovog istupa smjenjivale su se optužbe sa jedne i druge strane, sve dok zvanična Moskva nije uvela sankcije na uvoz proizvoda, a Putin pozvao sve građane Rusije da zaobilaze Tursku jer tamo očito nisu dobro došli. Suspendiran je najveći svjetski energetski projekat ‘Turski tok’, čijom bi realizacijom Turska postala ‘energetski gospodar Evrope’ i ključni faktor svih političkih procesa u njoj. Pored toga, ruske obavještajne službe su konačno obznanile mutne poslove Erdoganovog režima sa terorističkim grupama u Siriji i šurovanje najužih članova njegove porodice sa prodavačima krvave DAIŠ-eve nafte, na udaru se našao i njegov sin Bilal. I na koncu Rusija je počela igrati na kartu Kurda, tako da je otvoreno kurdsko predstavništvo u Moskvi, vođa prokurdskog HDP-a sastao se sa Lavrovim, a nedavno smo vidjeli rusko oružje u kurdskim rukama na djelu kada je oboren turski vojni helikopter na istoku zemlje.

PKK više ne vodi rat protiv Erdoganovog režima samo na istoku Turske, već i u velikim gradovima stvarajući tako dodatnu nesigurnost i uništavajući turski turizam. Nekoliko miliona Rusa, koji su kao obaveznu destinaciju za svoja putovanja birali Tursku, odustalo je od svojih planova, a to se najbolje vidi po turskim hotelima koji su prazni ili poluprazni. Sa druge strane, bilježi se pad proizvodnje i izvoza, budući da je za turske proizvođaće hrane, tekstila, tehničke i druge robe zatvoreno ovo višemilionsko tržište.

Vidjevši da mu oštra retorika  neće pomoći i da od Evrope ne može očekivati baš puno, Erdogan je, ne želeći da to ostali primjete, podvio rep i počeo izvršavati ono što mu je nekoliko mjeseci ranije tražio Putin – kazniti nalogodavce i izvršioce odgovorne za obaranje ruskog aviona i ubistvo pilota. I Erdogan je počeo…Prvo je uhapšen ubica ruskog pilota Olega Peskova. Alperaslan Čelik je uhapšen 31. marta ove godine.

Čelik je uhapšen zajedno sa još desetak osoba u jednom restoranu u egejskom gradu Izmiru, prenosi AFP, pozivajući se na tursku agenciju Dogan. Grupa je bila naoružana. Policija je, navodno, upala u restoran i zaplijenila jedan “kalašnjikov”, dva pištolja i municiju.

Nakon toga je ubrzo počelo suđenje na kojem je Čelik oslobođen optužbi za ubistvo ruskog pilota, iako je ranije sam tvrdio da je to učinio, ali je zadržan u pritvoru jer mu je potvrđena optužnica za nelegalno posjedovanje i šverc oružja. Dakle, bilo kako bilo, Alperaslan će završiti u zatvoru, ali kako ne bi narušio svoj imidž ‘neustrašivog sultana’ Erdogan ga ne smije osuditi za ubistvo ruskog pilota, međutim, niko ne može garantovati da spomenuti terorista neće nastradati u zatvoru, kao žrtva ‘slučajnog obračuna među zatvorenicima’.

Nakon hapšenja ubice ruskog pilota došao je na red i nalogodavac akcije rušenja aviona. Sve se odigralo jako brzo, čak prebrzo i za autoritativni Erdoganov režim. Jednostavno, Davutoglu i Erdogan su, kako to obično biva u ‘demokratskim sistemima’, na sijelu iza zatvorenih vrata dogovorili da je najbolje za Tursku da dotadašnji premijer ode sa čela AK partije, čime je automatski napustio i poziciju premijera Turske. Istinski razlozi ovog poteza nisu detaljnije objašnjavani, ali to nije smetalo medijima da ispredu najmaštovitije priče o dešavanjima na ‘turskom dvoru’.

Erdoganova svadba nakon Davutogluove političke dženaze

Turski predsjednik i bivši premijer nisu se, kako sami kažu, posvađali niti imaju značajnijih sporenja oko političkog kursa kojim ide zemlja. Davutoglu je ipak nagovijestio da iza njegovog odlaska stoji neki veći razlog. Dovoljno je pažljivije pročitati izjave nakon vanrednog kongresa stranke da se izvuče zaključak kako je cijela šarada ipak sprovedena samo radi dodvoravanja Moskvi.

“Nemam osjećaja neuspjeha ili žaljenja zbog ove odluke. Ostavka nije bila moj izbor, već stvar nužnosti”, kazao je Davutoglu. On je naglasio da se trudio osigurati neometan rad Vlade i stranke u turbulentnom periodu kroz koji je Turska prolazila. Poručio je da niko ne treba brinuti, jer će jaka AK partija nastaviti sa dobrim radom. Određeni turski mediji u prethodnom periodu učestalo su pisali o njihovom neslaganju i navodnom Erdoganovom nezadovoljstvu radom Ahmeta Davutoglua. Međutim Davutoglu je naglasio da nikada neće reći ništa loše protiv Erdogana, jer je prijateljstvo vrijednije od svega, prenio je Reuters.

Dakle, radilo se o čistom pragmatizmu, kojem je pribjegao Erdogan shvativši da se turska ekonomija ne može nositi sa gubicima nastalim ruskim embargom na uvot iz Turske, kao ni sa ruskim oružjem koje je došlo u ruke Kurda. U prilog tvrdnji da se ne radi ni o kakvom sukobu dvojice turskih političara, već o ‘nužnom sporazumu’, ide i činjenica da se Davutoglu pojavio kao jedan od svjedoka na vjenčanju Erdoganove kćerke Sumeje.

Dakle, Erdogan je odradio dva zadatka, uhapsio ubicu ruskog pilota i strpao ga u zatvor, zatim razriješio dužnosti premijera i predsjednika stranke Ameta Davutoglua, ali ostao mu je još jedan zadatak. Nekako ukloniti ministra vanjskih poslova Mevluta Čavušoglua ili pak cijelom svijetu dokazati da zvanična turska vlast i Erdoganova porodica nemaju veze sa trgovinom DAIŠ-eve krvave nafte. Čavušoglu je pametan momak pa se odmah ponudio Lavrovu da podnese ostavku. Dakle sve je do Lavrova, a ne do Erdogana ili Davutoglua.

Zaharova zatražila hapšenje Čavušoglua

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Cavusoglu je rekao svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu, da će se povući ako Moskva može pokazati bilo kakav dokaz da je Turska pomagala DAIŠ.

“Spreman sam podnijeti ostavku ako imate bilo kakve dokaze da  Turska pomaže DAIŠ”, rekao je Cavusoglu na Međunarodnoj konferenciji  održanoj 17. maja u Beču.

“Ako ne možete dokazati svoje tvrdnje, onda vas pozivam u Antaliyu [rodni grad turskog šefa diplomatije], kao gosta do kraja svog života”, dodao je…”Vi ste ozbiljan diplomata, i jedan od najiskusnijih diplomata među nama. Vi se ne biste trebali oslanjati na takve isprazne tvrdnje “, rekao je Cavusoglu Lavrovu. On je također naglasio tokom sastanka da se ne slaže s tvrdnjama da je Turska bila slijepa na oba oka kada je u pitanju DAIŠ.

Zvanični predstavnik MVP-a Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je na svojoj Facebook stranici izjavu ministra inostranih poslova Turske Mevluta Čavušoglua da će podnijeti u ostavku ako bude dokazana veza Ankare sa teroristima DAIŠ-a.

“To je trebao uraditi nakon što je Turska oborila ruski avion, dok za vezu sa DAIŠ-em ne treba da podnese ostavku, već da ide u zatvor”, napisala je Marija Zaharova na svojoj Facebook stranici.

Dakle, očito je kako je Erdogan spreman žrtvovati nekoliko najvažnijih glava turske države, kako bi udovoljio zahtjevima ruskog predsjednika i odobrovoljio ga da sjedne sa njim za pregovarački sto. Tada ćemo vjerovatno moći očekivati da ‘sultan Erdogan’ i klekne te zatraži oprost od Putina.

(Global CIR Team/18. 05. 2016.)

Komentiraj