Lista najzaduženijih zemalja na svijetu: Grčka nije ni među prvih deset, BiH duguje siću

Posljednjih nekoliko godina, u fokusu svih svjetskih medija našla se Grčka, njena prezaduženost i nemogućnost isplate dugova svojim međunarodnim kreditorima. Međutim, kada se pogleda lista koliko su zadužene ostale države svijeta, dug ove države djeluje prilično banalan.

U nedjelju je u Grčkoj održan referendum na kojem je prema prebrojanim 95,63 posto glasova, 61,31 posto glasača je reklo “ne” novom prijedlogu međunarodnih kreditora, dok je 38,69 odsto birača zaokružilo “da”.

Problem grčke dužničke krize počeo je da se sve više pojavljuje u medijima i da bude interesantan ljudima kada je u januaru na premijersko mjesto došao Alexis Tsipras. Čim je stupio na najbitniju političku funkciju u državi, počeo je sa oštrom retorikom, govorio je da grčki narod ne smije biti ucjenjivan, a narod je u njemu vidio spas.

Međunarodni kreditori Grčke su vršili konstantan pritisak da dugovi moraju da se vrate, iako su i zemlje koje su to zahtijevale u još većem dužničkom “ropstvu”.

Na ubjedljivo prvom mjestu nalaze se Sjedinjene Američke Države čiji dug, prema najnovijim podacima, iznosi 18,5 biliona dolara. Što znači da po stanovniku SAD duguje 58,437 dolara.

Na drugom mjestu je Velika Britanija, sa dugom od 9,5 biliona dolara. Na trećem Francuska koja duguje 5,7 biliona dolara, a malo manje od nje ima Njemačka, 5,5 biliona.

Dugovi ostalih zemalja:

5. Luksemburg – 3,4 biliona dolara
6. Kina – 3 biliona dolara
7. Japan – 2,8 biliona dolara
8. Italija – 2,6 biliona dolara
9. Irska – 2,6 biliona dolara
10. Holandija – 2,5 biliona dolara

Mnogi bi pomislili da se Grčka nalazi na ovih prvih 10 mjesta, ali ona se nalazi tek na 27. sa ukupnim dugom od 360 milijardi dolara.

Bosna i Hercegovina se prema istim podacima nalazi na 94. mjestu i dugom od 9 milijardi dolara.

Na 52. mjestu se nalazi Hrvatska, koja ima dug od 67 milijardi dolara, dok je Slovenija odmah iza nje. Srbija je na 67. mjestu, prenosi Telegraf.

 

 

(Global CIR/7. 07. 2015)

Objavljeno u:

Komentiraj