DA LI ĆE PUTIN POBIJEDITI NA IZBORIMA U SAD-u, FRANCUSKOJ I NJEMAČKOJ? Tramp, Le Penova i Bregzit ruše zapadni poredak

Ako Donald Tramp postane predsjednik SAD, a Marin le Pen lider Francuske, zapadni svijet više neće biti onakav kakvim ga sada znamo, navodi “Washington Post”.

Rezultati predstojećih izbora u SAD i Francuskoj mogli bi da odigraju presudnu ulogu u raspadu zapadnog jedinstva i savremenog liberalnog svjetskog poretka, navodi se u tekstu. Sa druge strane britanski Guardian upozorava da Putin pokušava destabilizirati Njemačku i izazvati promjenu vlasti u jednoj od najznačajnijih država EU.

Trampa i Le Penovu ne interesuje NATO

Trampa apsolutno ne interesuje ono što je posljednjih nekoliko američkih predsjednika nazivalo “opštim vrijednostima” i potpuno mu je svejedno da li će Ukrajina ući u NATO. Njega, u principu, ne interesuje ni NATO, navodi komentator američkog lista. Štaviše, Tramp poručuje da se SAD ne bi trebale miješati u konflikte u koje je umiješana Evropa. On poručuje da “američki građani ne bi trebali  svojim životima plaćati cijenu evropskih konflikata, kao i da bi povlačenjem iz njih uštedili velike sume”.

Slična situacija može se dogoditi i u Francuskoj nakon predsjedničkih izbora 2017. godine, ukoliko pobijedi lider Nacionalnog fronta Marin le Pen. U tom slučaju, Le Penova bi, najvjerovatnije, “izvukla” Francusku iz NATO-a i EU i nacionalizovala francuske kompanije, ograničivši na taj način učešće stranih investitora. Tu je i problem Britanije i potencijalno izglasavanje izlaska iz EU na referendumu u junu, navodi list. Bez Francuske jedinstveno evropsko tržište prestalo bi da postoji, a pitanje je koliko bi i NATO opstao bez Velike Britanije, piše list.

U cijeloj je priči znakovita uloga ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji se javno pohvalno izrazio o Donaldu Trampu, a također francuski mediji optužuju Le Penovu kako joj Rusi finansiraju kampanju. Sa druge strane i Le Penova je podržala pripajanje Krima Rusiji. Međutim, posljednjih dana se i u vrhu NATO-a počelo pričati kako Putinova administracija ruši EU podrivajući stabilnost njenih članica kroz huškanje javnog mnijenja protiv vodećih evropskih političara, prije svega Angele Merkel.

Putin ruši Angelu Merkel?

Vladimir Putin pokušava da isprovocira svrgavanje Angele Merkel u Njemačkoj koristeći migrantsku krizu u propagande svrhe, tvrdi najviši NATO stručnjak za strateške komunikacije. Kako kaže, Rusija je pokrenula informacioni rat u nastojanju da izazove bijes kod Nijemaca koji se ne slažu sa kancelarkinom politikom “otvorenih vrata”.

– Rusija je posjedovala evidenciju o finansiranju ekstremističkih snaga u Evropi, a sada postoje i dokazi ruske agitacije u Njemačkoj protiv Merkelove – tvrdi Džanis Sarts, direktor NATO Centra za strateške komunikacije sa sjedištem u Rigi.

Sarts je rekao da njegovo mišljenje stiže isključivo sa stručne strane, te da on ne govori u ime Sjevernoatlantske alijanse.

– Rusija uspostavlja mrežu koja može da se kontroliše. Koristeći izbjegličku krizu pokušavaju da potkopaju političke procese na veoma ozbiljan način. Angela Merkel je veoma jasno podržala sankcije protiv Rusije i da je u pitanju samo kazna, to bi bilo u redu, ali ovako testiraju mogu li kreirati atmosferu za političke promene u Njemačkoj. Žele provjeriti mogu li u tako velikoj zemlji, koja u normalna vremena nije ranjiva, da kreiraju uslove koji bi doveli do promjene političkog vrha. Koriste ruske govornike, društvene mreže, kao i krajnje desničarske stavove kako bi iskoristili situaciju – ispričao je Sarts. Sarts, koji ima i pristup sastancima obavještajaca, dodaje da Rusi vrlo vješto koriste ekstremizam, bilo lijevi, bilo desni, u svojoj taktici u Evropi.

Više od milion izbjeglica, većinom iz Sirije, stiglo je u Njemačku u protekloj godini, oslanjajući se na obećanje kancelarke da Njemačka neće postavljati ograničenja na priliv migranata. To je dovelo do uspona desničarske populističke partije “Alternativa za Njemačku”, a najskorija istraživanja pokazuju da 81 procenat Nijemaca vjeruje da je Angela izgubila kontrolu nad situacijom. Puls birača bit će opipan prvi put od izbijanja krize 13. marta kada se izbori održavaju u tri od 16 njemačkih regiona.

Sarts, koji je prije angažmana u NATO bio najviši civilni službenik u latvijskom Ministarstvu odbrane, kaže da su otkrivanje ruskih planova šanse za potpirivanje nereda u Njemačkoj umanjene, ali je upozorio ostale zemlje da “ne okreću glavu” pred Putinovim propagandnim ratom.

– Vidjeli smo to u Njemačkoj. Najbolji dezinformacioni alat je onaj kada vaš protivnik ne primjećuje. Tada je najefikasniji. Tvrdim da postoji jedan broj zemalja koje to još nisu primjetile, ili su izabrale da ne primjete – dodao je.

Centar ekstremniji od ‘ekstremne desnice’

Ugledni američki i zapadnoevropski listovi već duže vrijeme upozoravaju na skretanje Zapada udesno, a kao glavnog krivca za takav razvoj događaja označavaju poguban ruski uticaj na političke tokove.

Međutim, redovno zaboravljaju pomenuti da mjere rezanja javnih rashoda radi konsolidacije državnih financija po mjerama koje je odredio Berlin i Bruxelles, a koje idu na štetu najsiromašnijih slojeva stanovništva, dovode do socijalne razgradnje društva i nacije, uz istovremeno uništavanje i samog pojma nacionalne države. Taj povratak u ustroj društva prije formiranja nacionalnih država je povratak u barbarstvo, što je po mnogima uostalom i cilj globalizacije – uskratiti pojedincima i narodima zaštitu vlastite države.

Na kritici takvoga EU-a narasle su političke opcije stranaka desnice, koje tzv. “desni centar” i tzv. “lijevi centar” istovremeno i koordinirano nazivaju ekstremnom desnicom, među kojima je i francuska Nacionalna fronta Marine Le Pen.

Možda je u pravu britanski politički analitičar Tariq Ali kada taj centar naziva ekstremnim centrom, koji je sve političke opcije lijevo i desno od sebe kako bi ih ocrnio nazvao ekstremnima, a zapravo sam provodi politiku ekstremnog gospodarskog i društvenog liberalizma.

 

 

Za Global CIR Ermin Kadić/ Izvori: Washington Post, Guardian, Agencije

gdsfgadsfg

Objavljeno u:

Komentiraj