KRVAVA ČOKOLADA Prehrambeni div ‘Nestle’ pred sudom: Na plantažama kakaa u Africi rade šestogodišnji robovi kupljeni za 30$

Kompanija Nestle ponovno se našla u središtu pozornosti nakon što je optužena za korištenje djece kao robova za berbu kakaa u Obali Slonovače, gdje ih tretiraju kao robove, ne plaćaju, te ih bičuju ukoliko ne obavljaju svoj posao na ‘zadovoljavajući način’. Ta djeca nikada u životu nisu probala čokoladu, niti znaju zašto bijelom čovjeku toliko treba ova crna biljka.

No, to nije novost, budući da je prehrambeni div i ranije bio optuživan kako je ignorisao problem djece koju su ‘krijumčarili’ trgovci robljem iz Malija u Obalu slonovače barem od početka ovog stoljeća.

Djeca rade u nehumanim uvjetima 80-100 sati sedmično bez plaće

Naime, studija provedena od strane Payson Centra za međunarodni razvoj Sveučilišta Tulane u SAD-u otkrila je da je broj djece koja rade u kakao industriji u 2013-2014 porastao za 51 posto, na 1,4 miliona, u usporedbi s prošlim izvještajem koji se odnosio na period 2008-2009.

Ovo jasno pokazuje da ‘Nestle’ ne samo da nije poduzeo korake za smanjivanje dječjeg ropstva, već je pomagao iskorištavanje dječaka i djevojčica, čak i šestogodišnjaka, kako bi dobio jeftin kakao iz Obale Slonovače, a što je uslov za veći profit, rekao je Payson centar.

“Vidio sam malu djecu, šest godina staru, koja su prebacivana iz Malija do Obale Slonovače”, rekao je poznati redatelj Miki Mistrati, koji je snimio film o toj temi u 2014, “Shady Chocolate”, koji je vodio direktno do industrije. “Ali tvrtke su odugovlačile taj problem riješe mnogo godina. Samo prazne riječi i skupo oglašavanje, umjesto da se taj novac vrati djeci koja rade na zemlji u zapadnoj Africi.”, rekao je on.

Izvješća su pokazala da su mnoga djeca oteta u Maliju prodana u roblje za manje od 30$. Ostala djeca, koja su u ropstvo uvučena obećanjima kako se radi o legitimnom poslu, kasnije su se suočavala sa prijetnjama, zatvarana su u kaveze i fizički zlostavljana, objavila je nevladina organizacija The Free Thought Project.

“Ova djeca su prisiljena raditi između 80-100 sati sedmično u nehumanim  uvjetima i bez plaće. Ukoliko pokušaju pobjeći bivaju pretučena ili čak ubijena”, dodali su.

Vrhovni sud SAD-a odbacio žalbu kompanije ‘Nestle’

Za sada, dobra je vijest da je Vrhovni sud SAD-a odbacio žalbu kompanije ‘Nestle’, jednog od najvećih svjetskih proizvođača hrane, kao i kompanija  ‘Archer-Daniels-Midland’ i ‘Cargill’, koje su tražile da sud odbaci optužbe na njihov račun u slučaju masovnog iskorištavanja djece kao roblja.

Tri su globalne prehrambene tvrtke optužene za pomaganje i podržavanje kršenja ljudskih prava kupnjom kakaa iz Obale Slonovače, usprkos tome što su u potpunosti bile svjesne problema dječijeg ropstva na afričkom kontinentu.

U 2005. godini, tri osobe pokrenule su parnicu, navodeći da su bili žrtve trgovine ljudima iz Malija kao djeca i prisiljeni brati kakao kao robovi bez plaće. Oštećeni su kazali kako su bili prisiljeni raditi do 14 sati na dan te da su bili žrtve fizičkog zlostavljanja, uključujući mučenje. Ako bi pokušali pobjeći, stražari bi im za kaznu nožem pravili otvorene rane na stopalima. Također su rekli da su bili zatvoreni u sobama nakon radnog vremena i da su hranjeni samo ostacima hrane.

Nestle je već ranije bio kritikovan zbog svoje politike prema djeci, a prve optužbe sežu do 1970-ih, gdje možete pronaći izvještaje sa naslovima kao što su “Ubice beba” i “Nestle ubija bebe”. U ovim je člancima prehrambeni div optužen da namjerno doprinosi pothranjenosti i smrti dojenčadi obeshrabrujući dojenje, a sve kako bi pospiješio prodaju jednog od svojih brendova.

Nestle je također nedavno optužen za neetično flaširanje vode u Kaliforniji tokom suša, uništavanje kišnih šuma i orangutana u potrazi za palminim uljem, prenosi RT. Cargill, koji kontrolira dobar dio globalne trgovine žitaricama, bio je optužen za neetičnu ekstrakciju palminog ulja, a div agrobiznisa ADM optužen je zbog kršenja zakona o konkurenciji i cijenama 1996, kao i zbog uzrokovanja zagađenja zraka u Iowi i ispuštanja otpadnih voda u Missouriju.

Slučaj škole ‘za bijele dječake’ Milton Hershey, koju finansiraju ‘crni dječaci’ robovi

Škola “Milton Herši” u Pensilvaniji jedna je od najbogatijih obrazovnih institucija u svijetu. Osnovana je 1909. kao sirotište za “bijele” dječake, a dodijeljeno joj je 30 odsto buduće zarade kompanije Miltona S. Heršija nakon njegove smrti. Zahvaljujući uspjesima “Kit-keta”, “Rizisa” i “Vopersa”, škola danas vrijedi nevjerovatnih 7,8 milijardi dolara.

Nju danas pohađa oko 2.000 učenika, a škola ima kontrolni interes u Heršijevoj kompaniji vrijednoj 22,3 milijrde dolara, svjetski poznatom proizvođaču čokolade. Teška ironija je da se institucija čiji su korijeni u zaštiti i obrazovanju dece, prema optužbama, oslanja na kakao koji beru djeca robovi u zapadnoj Africi.

“Daily Beast” piše da je to ironija koja služi kao motiv tužbe koja je podnijeta protiv “Heršija” i njegova dva konkurenta, kompanija “Mars” i “Nestle”. U tužbi koju je podnijelo troje građana Kalifornije stoji da su ove kompanije krive zbog lažnog reklamiranja, jer ne otkrivaju da se oslanjaju na rad djece robova prilikom pakovanja. Bez takvog priznanja, kompanije varaju potrošače i navode ih da nesvjesno podržavaju robovsku dječju radnu snagu.

– Najveći i najprofitabilniji američki prehrambeni konglomerati ne bi trebali tolerisati rad djece, a još manje rad djece robova, bilo gdje u okviru lanca nabavke – piše u tužbi.

U zapadnoj Africi nalazi se dvije trećine zasada kakaa na svijetu. Ovo je glavni sastojak čokolade oko koje je stvorena industrija vrijedna 90 milijardi dolara.

(Global CIR Team/Izvori: RT,TeleSUR)

ydxcvas

Objavljeno u:

Komentiraj