ISPOVIJEST PRVE DAME SIRIJE: Nudili su mi milione i garantovali sigurnost moje djece samo da napustim Siriju i tako poljuljam povjerenje naroda u njihovog predsjednika!

Asma al-Asad, prva dama Sirije, u razgovoru za rusku državnu televiziju objasnila je zašto nije napustila ratom razorenu zemlju iako je imala priliku za bijeg.

– Iskreno, ne vidim se nigdje osim u Siriji… Da, istina je, bilo mi je ponuđeno da napustim zemlju, ili bolje rečeno, da pobjegnem…Bila je to ponuda koju bi malo ko odbio. Ta ponuda je uključivala financijsku sigurnost i, ono što je još važnije, sigurnost moje djece.

Umjesto lagodnog života, Asma se, kaže, odlučila za preživljavanje u zaraćenoj zemlji. Otkrila je i zašto.

– Ne trebate biti genij da shvatite prave razloge te ponude da napustim zemlju. Te ljude nije briga za sigurnost moje djece, njih jedino zanima predsjednik, moj muž, Bašar al-Asad. Da sam ja otišla, ljudi bi izgubili povjerenje u svog predsjednika. To je bio njihov cilj, da mu narod okrene leđa – rekla je Asma u intervjuu čiji su isječci objavljeni u utorak, a cjelovita bi verzija trebala biti emitirana kasnije istoga dana. 

Asma i Bašar su u braku još od 2000. godine, a državna novinska agencija u Siriji objavila je tu vijest šest mjeseci nakon smrti Bašarova oca Hafeza. Nekad je Asma radila kao bankarica, u javnosti se uvijek predstavljala kao borac za ljudska prava, a mnogi su u njoj vidjeli modernu stranu Asadove porodice.

Na samom početku sirijskog rata Asma se nije previše pojavljivala u javnosti, ali u posljednje dvije godine puno je aktivnija i često se može vidjeti u pratnji supruga na različitim događajima..

(Global CIR/Agencije/Foto: Agencije)

Komentiraj