KAKO ŽIVI PROSJEČAN AMERIČKI PAS? Dok su čizme za indijske radnike koji izlijevaju poklopce za njujoršku kanalizaciju luksuz, Amerikanci na pse godišnje potroše 62,75 milijardi $

Rasprave u Sjedinjenim Američkim Državama o tome gdje su granice koje razdvajaju istinski bogate od ostalih možda djeluju čudno, ako ne i potpuno smiješno, većini posmatrača u ostatku svijeta.

Kada menadžer indijske fabrike, u obraćanju radnicima, kaže da su čizme “luksuzna” roba [govor indijskim radnicima koji tope gvožđe za izradu poklopaca za kanalizaciju Njujorka], nama to djeluje nečuveno, posebno onima koji osjećaju solidarnost sa ljudima čiji je rad znatno teži i slabije plaćen od našeg.

Međutim, isti komentar možemo tumačiti kao značajnu izjavu o mjeri u kojoj, kada se posmatra od strane većine svijeta, pogodnosti koje uživa većina u Sjedinjenim Američkim Državama – čak i oni koji se “vuku” na posao – nisu ništa manje od luksuza prema globalnim standardima.

Veličina globalnih razlika može se ilustrovati životnim standardom pasa u Sjedinjenim Državama.

Prema nedavnoj proceni američkog Udruženja proizvođača opreme za kućne ljubimce (Pet Products Manufacturers Association) … u periodu 2007-2008 godine prosječni godišnji troškovi vezani za posjedovanje psa bili su $ 1,425 ($ 749 za zdravstvenu njegu, $ 217 za hranu, i $ 459 za higijenu, vitaminske tretmane, igračke i “luksuz”).

Ta cifra sada iznosi $ 1.641, sa proračunom da se u SAD na troškove kućnih ljubimaca u 2015. godini potrošilo 60.28 milijardi $, i procjenom da će u 2016. iznositi 62,75 milijardi $. Naravno, ovo su prosječni iznosi za SAD, dok u pojedinim dijelovima, kao što je Gornja istočna strana Menhetna, troškovi održavanja pasa mogu biti znatno veći.

Zarad ilustracije, zamislimo da ovi psi u Sjedinjenim Državama konstituišu svoju naciju, “Dogland,” i da njihovi prosječni troškovi održavanja predstavljaju prosječnu zaradu ove nacije pasa. Prema takvom standardu, njihova primanja bi nedvosmisleno uvrstila ‘Dogland’ u zemlje srednjeg nivoa, iznad zemalja kao što su Paragvaj i Egipat.

U stvari, prihodi u ‘Doglandu’, ovoj državi američkih pasa, plasirali bi svoje pseće stanovnike na poziciju iznad više od 40 odsto svjetske populacije. Ova cifra bila bi oko 60 odsto do 2004. godine, prije nego što je visoka stopa rasta dozvolila Kini i njenoj velikoj populaciji da prijeđe ovaj prag.

Sa $ 820, prosječni nacionalni dohodak Indije čini samo oko 60 odsto troškova na američke pse. Ako bismo se sada fokusirali isključivo na troškove zdravstvene zaštite, jaz postaje još veći: Prosječna godišnja potrošnja u ‘Doglandu’ veća je od troškova zdravstvene zaštite u zemljama koje čine preko 80 odsto ‘svjetske’ populacije.

Ovim razlikama možemo dodati i druge važne dimenzije: čak i sa stanovišta zaštite od nasilja, život gradskih pasa u SAD znatno je zaštićeniji od života većine stanovnika svijeta.

(Global CIR/ Roberto Patricio Korzenievicz i Timoti Patrik Moran – “Otkrivanje nejednakosti: Svjetsko-historijski pregled”,Russell Sage, 2009, str xv-xvi./Prijevod: Princip.info)

Komentiraj