ROBOT-BOLNIČAR: U Finskoj će uskoro koristiti robote u bolnicama

Dok se životni vijek produžuje u zapadnom svijetu, problem nedostatka zdravstvenih resursa se postepeno povećava. U Finskoj se nakon nedavnih izvještaja nadaju da će početi da koriste robote u bolnicama.

Robotska tehnologija može da izvrši do 20 odsto medicinskih zadataka koje trenutno obavljaju medicinski tehničari i ostalo bolničko osoblje, navodi se u ekspertskom izvještaju finske marketinške kompanije EVA. Izvještaj je zasnovan isključivo na već postojećim tehnologijama ili onim u razvoju.

Prema izvještaju finske medicinske sestre mogle bi uskoro da rade rame uz rame sa svojim robotskim kolegama, pošto će finske bolnice i domovi za njegu uskoro zaposliti robote.

 “Roboti bi mogli da posluže za prijevoz pacijenata i opreme, da zabilježavaju vitalne funkcije i mjere doze lijekova“, rekla je za finski list „Usi suomi“ Mari Kangasnijemi, jedna od autorki izveštaja. “Na primjer, robotska distribucija ijlekova dokazano smanjuje broj grešaka i povećava bezbijednost.“

Prema izvještajima, roboti će rado preuzeti poslove koji se ponavljaju i koji su monotoni, što omogućava da se više radnog vremena posveti brizi o pacijentu, koja zahtijeva stručnost.  Stoga se očekuje da robotsko rješenje djelimično olakša sestrama direktnu njegu bolesnika.

EVA upozorava da uprkos činjenici da će se medicinski roboti koristiti, malo je vjerovatno da će sasvim zamijeniti osoblje, ili dovesti do smanjenja broja osoblja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj