SIZIFE, ŠTA IMA? EVO, GURA SE! Mladen Marić: Svirat ćemo pa makar u publici bio samo jedan posjetilac!

Piše: Mladen Marić

Sizif je poznat po personifikaciji uzaludnog posla. Naime, Sizif je bio osuđen da veliku kamenu gromadu gura uz planinsku liticu kako bi je postavio na vrh. Međutim, svaki put kada bi se primakao vrhu, gromada bi se se izmakla i sunovratila u podnožje brda. Sizif je pokušavao, pokušavao, ponovo i ponovo, ali neuspješno.

Nekad mi se čini da sam kao Sizif. Možda se to čini i Ivanu Pernaru. Ja guram 15 godina, a on je tek počeo. Nekad se pitam: da li se borim protiv vjetrenjača, kao Don Kihot? Da li se i Ivan Pernar bori protiv vjetrenjača? Njemu je teže, on je političar. Mora paziti da ga ne progutaju ajkule u uzburkanom političkom moru. Meni je lakše, oko mene nema političara, ne družim se s njima, ne ispijam kafe s njima, niti me zanimaju, sjedim sam u studiju, kamera bulji u mene, a ja u nju.

Da li Ivan može nešto promijeniti? Da li mu se čini da je sam protiv svih? Ima li njegova borba za istinu smisla? I dokle čovjek može istrajavati u svojim stavovima, okružen poltronima, poslušnicima i prodanim dušama, a da ga ne optuže za ovo ili ono?

Možda se Ivan i ja zaista borimo protiv vjetrenjača i možda smo, kao što je govorio Elvis, kralj rock’n’rolla, ludi ako pričamo o stvarima koje drugi ne razumiju ili neće da razumiju. Neka smo ludi, možda smo i Sizifi, ali šta fali, stići će i naš kamen na vrh brda. Srećom, ima ljudi koji sve više razumijevaju i ne prihvataju stvari zdravo za gotovo. Da se opet poslužim citatom jednog rockera.

Mick Jagger je rekao: „Svirat ćemo pa makar u publici bio samo jedan posjetilac.“

 

(Global CIR/Mladen Marić)

Objavljeno u:

Komentiraj