TAJ TERMIN SU IZMISLILI DRUGI! Rama: Nemamo plan ni namjeru da formiramo ‘veliku Albaniju’

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da njegova zemlja nema nikakav plan niti namjeru da susjednim državama oduzima djelove teritorija kako bi stvorila “veliku Albaniju”, tvrdeći da su termin “prirodna” ili “velika Albanija” izmislili drugi, prenosi danas RTCG.

Rama je, u intervjuu grčkoj televiziji “Skai”, naveo da nema namjeru da promjeni granice Albanije, kao i da njegova zemlja nije nikada imala ekspanzionističke teritorijalne planove protiv Grčke ili bilo koje susjedne zemlje. Naglasio je da u školama u Albaniji ne postoji nikakva karta “velike Albanije”, već da je riječ o kartama zemalja regije gdje žive Albanci.

 “Nemamo pravo da mjenjamo granice niti da uzmemo dio teritorije od Grčke, Srbije ili Makedonije i da na taj način stvaramo ‘prirodnu Albaniju'”, rekao je Rama. On je napomenuo da albanski narod ima zanimljivu prošlost, budući da je “jedan narod u dvije zemlje”. “Imamo Albaniju i Kosovo, imamo Albance koji žive na jugu Srbije, koji žive u Makedoniji i Crnoj Gori i onda? Ne postoji nikakav plan, niti normalna ideja koja predviđa da ove zemlje okupi u ”veliku Albaniju””, rekao je Rama.

Upitan da otkrije šta stoji iza izraza “prirodna Albanija”, šef albanske vlade je negirao da postoje bilo kakvi planovi o ujedinjenju Albanaca u jednu teritorijalnu celinu. “Izraz ‘velika Albanija’ ili ‘prirodna Albanija’ nije naš. Prirodna Albanija je nešto što su drugi izmislili.

Prirodna Albanija je evropska Albanija, ona je dio Evropske unije koja će nas u budućnosti sve okupiti i tada granice neće biti bitne što se tiče komunikacija ili suživota na istom evropskom prostoru”, rekao je Rama, prenijela je Anadolija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj