USTAVNE PROMJENE U TURSKOJ: Erdogan ukida premijersku funkciju?

Turska će ukinuti premijersku funkciju u istorijskoj promjeni koja će se desiti ako bude usvojen prijedlog za uvođenje predsjedničkog sistema, rekao je danas kabinetski ministar Vejsal Eroglu.

Ministar za šumarsvo i vodoprivredu rekao je da će u novom formatu postojati jedan ili dva potpredsjednika u administraciji predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana. Očekuje se da će ova reforma biti stavljena na referendum sljedeće godine, prenosi AFP.

 “U novom sistemu neće biti premijera. Generalno, postojaće predsjednik i pored njega potpredsjednik, kao u SAD. Možda ćemo imati više od jednog potpredsjednika”, rekao je Eroglu agenciji Anadolija. Erdogan, koji je izabran za predsjednika 2014. godine, nakon što je obavljao premijersku funkciju više od decenije, pokušava da uvede snažan predsjednički sistem po ugledu na Francusku ili SAD.

Njegovoj vladajućoj Stranci pravde i razvoja potrebno je najmanje 330 glasova u parlamentu od 550 poslanika da bi raspisala referendum o promjeni zakona. Eroglu je rekao da vladajuća stranka očekuje podršku opozicionog Nacionalističkog pokreta u realizaciji ove inicijative.

Erdogan: ‘Zapad podržava DAIŠ’

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je tokom zvanične posjete Pakistanu da Zapad pomaže DAIŠ-u.

Erdogan je u obraćanju poslanicima pakistanskog parlamenta rekao da Zapad podržava “Daeš” (pogrdan arapski naziv za teroriste) i dodao da je oružje pronađeno kod ekstremista proizvedeno u zapadnim zemljama.

Podsjećamo, Turski dnevni list Džumhurijet (Cumhuriyet) objavio je fotografije i jedan video snimak koji dokazuju isporuke oružja ekstremistima u Siriji početkom 2014. godine.

U prošlogodišnjem izdanju novina, te na njihovoj internet stranici, Džumhurijet je objavio slike minobacača sakrivenih ispod lijekova u kamionima koje je zvanično unajmila jedna humanitarna organizacija, a koje je u januaru 2014. godine presrela turska žandarmerija blizu sirijske granice.

Ova operacija je izazvala politički skandal, a zvanični dokumenti objavljeni na internetu su potvrdili da ovi kamioni pripadaju turskim obavještajnim službama i da su prevozili oružje i municiju namijenjene teroristima u ratu protiv predsjednika Bašara el-Asada.

Vlast u Ankari, koju su zapadni saveznici optužili da podržava ove borce među kojim je teroristička gupa DAIŠ, uvijek je demantirala ove optužbe. Vlada je otvorila istragu koja je već dovela do zatvaranja pedesetak osoba, među kojim su vojnici, policajci i sudije.

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan pripisao je odgovornost za ovaj skandal organizaciji klerika Fethulaha Gulena, jednog od bivših saveznika kojeg on od 2013. optužuje da želi svrgnuti vladu. U rijetkoj javnoj izjavi o ovom slučaju, Erdogan je kazao polovinom maja da je pretresanje kamiona predstavljalo “izdaju”.

Kasnije je glavni i odgovorni urednik Cumhuriyeta uhapšen te osuđen na doživotni zatvor zbog izdaje, međutim sud je u međuvremenu poništio presudu. Redakcija lista se našla na udaru i početkom ovog mjeseca, kada je uhapšeno devet novinara zbog navodne povezanosti sa Gulenovim pokretom i militantnim krilom PKK.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj