(VIDEO) AUTOPUTEVE PREKRITI SOLARNIM PANELIMA: Amerikanci testiraju solarni kolovoz koji topi snijeg i led

Trg u američkom gradiću Sandpointu izgleda kao plesni podijum sa svjetlećim dijelovima, to jest 30 šestougaonih ploča sa trepćućim LED lampicama. Riječ je, u stvari, o solarnim panelima koji će uskoro energijom snabdijevati obližnju fontanu, ali i topiti snijeg i led!

Postavljanje ploča završeno je 3. oktobra, a kada budu puštene u rad bit će to prvo testiranje solarnog kolovoza, javljaju mediji u ovom gradiću u američkoj saveznoj državi Ajdaho. Kompanija “Solar Roadways” razvila je tehnologiju, a idejni tvorci su Skot i Džuli Bruso.

Vizija ovog američkog bračnog para je da se postojeći auto-putevi prekriju solarnim panelima. Ispitivanje u Sandpointu trebalo bi pokazati mogućnosti i eventualne mane najnovijeg prototipa ploče nazvane “SR-3”. Prema riječima Džuli Bruso, u planu je šest, možda čak i sedam pilot-projekata poput ovog.

„Moramo da nađemo sve mane i probleme kako bismo do sljedeće godine, kada je planirana masovna proizvodnja, otklonili sve nepravilnosti u radu ploča“, objasnila je Džuli.

Svaka ploča sadrži solarni panel od 44 vata. Ploče su osmišljene tako da se zagrijevaju da se ne bi zaledile kada padnu temperature. Na taj način, paneli mogu da prikupljaju energiju tokom cijele godine, a i eliminiše se potreba za čišćenjem puta od snijega i leda tokom hladnijih mjeseci.

Staklo koje prekriva panele specijalno je napravljeno kako bi izdržalo različite vremenske uslove, ali i vozila koja prelaze preko njega, i to maksimalno kamione srednje težine. Osim toga, LED svjetiljke ugrađene u ploče mogu da služe za horizontalnu signalizaciju puteva.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj