ISLAM KOJI SMO POZNAVALI U BiH SE MIJENJA! Grabar-Kitarović: BiH je za Hrvatsku najveća prijetnja

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je da je najveća trenutna sigurnosna prijetnja u regiji za Hrvatsku Bosna i Hercegovina.

Grabar-Kitarović je, nakon sigurnosnog foruma NATO-a održanog u kanadskom gradu Halifaxu, dala intervju za Defense News u kojem je naglasila da je Bosna i Hercegovina nestabilna zemlja i da zemlja nije “u potpunosti politički emancipirana”.

– U BiH vidimo te centrifugalne sile. Jedan od entiteta, Republika Srpska, nedavno je održala referendum o njenom “nacionalnom danu” – da, pod navodnicima. No, to je ono što vidimo kao prvi korak prema onome što mi vidimo kao potencijalni niz referenduma pa i o nezavisnosti RS-a. Ukoliko se oni odluče na taj korak, bit će i reakcija iz Federacije BiH i onda potencijalno gledamo novi sukob – naglasila je hrvatska predsjednica.

Za Rusiju je kazala da je duboko u tzv. hibridnom ratu i da postoje snažne veze između predsjednika RS-a Milorada Dodika i Rusije.

– Rusija se tamo miješa kroz naoružavanje, kroz taktiziranje, kroz djelovanje obavještajnih službi, kroz kampanje širenja informacija i dezinformacija – naglasila je Grabar-Kitarović.

Ona smatra da postoje i druge prijetnje za BiH i pod njima podrazumijeva i “neke druge zemlje” koje se, smatra, ne miješaju samo u politički život.

– Islam koji smo poznavali u BiH se mijenja, postaje radikaliziraniji, posebno u seoskim područjima, mijenja se način života, čak i izgled ljudi u smislu načina oblačenja i ponašanja i mnogo rigidnije interpretacije vrijednosti islama – kazala je Grabar-Kitarović.

Smatra i kako je zbog toga od ključne važnosti zadržati stabilnost Islamske zajednice u BiH, ali također i u Hrvatskoj.

– Mi u Hrvatskoj imamo malu, ali jako aktivnu i zapravo izvrsnu Islamsku zajednicu koja daje sve od sebe kako bi upravljala procesima u regiji i izolirala radikale, fundamentaliste, kako bi očuvala međuetničku i međureligijsku komunikaciju i punu integraciju Islamske zajednice, ne asimilaciju, već integraciju u obično hrvatsko društvo – kazala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj