MOSKVA ZAPREPAŠTENA, IZ ERDOGANOVOG TIMA SE PRAVDAJU: Nije predsjednik to mislio baš bukvalno…

Moskva je iznenađena izjavom turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da su turske snage prisutne u Siriji da bi srušile ‘Asadov režim’. Kako je naveo portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Moskva očekuje objašnjenje takvih izjava o predsjedniku Bašaru al Asadu od Ankare.

“Ta objava je zaista novina za nas. To je veoma ozbiljna izjava i razlikuje se od ranijih i našeg viđenja situacije. Nadamo se da će naši turski partneri dati neko objašnjenje o tome”, rekao je Peskov.

Izvor u administraciji predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana tvrdi da riječi turskog lidera o namjeri da udalji s vlasti predsjednika Sirije Bašara el Asada ne treba shvatati bukvalno.

Ratoborni Erdogan (Foto: Sinhua)

“Jučer je objavljena ova izjava predsjednika, ali nju ne treba shvatati bukvalno. Nadam se da će nedoumice koje su proistekle iz nje brzo biti prevaziđene”, rekao je izvor. On je dodao da Erdoganovu izjavu mogu  komentarisati samo najviši rukovodioci Turske.

Erdogan je u govoru kazao da je misija UN u Siriji bila neuspješna i ocijenio kao čin ogorčenja to što je Turska u Siriju u avgustu, poslala tenkove, borbena vozila i specijalne snage na granicu. “Tu smo zbog pravde, tu smo da okončamo ulogu okrutnog Asada, koji širi teror”, rekao je Erdogan.

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj