OTKAZUJU ILI ŠALJU ZAMJENU: Sužava se krug gostiju na sahrani Fidela Castra

Obama i Theresa May su odustali. Justin Trudeau i Boris Johnson se neće pojaviti, a Jeremy Corbyn šalje Emily Thornberry. Sve u svemu, lista zapadnih lidera koji se neće pojaviti na sahrani Fidela Castra značajno je veća od liste onih koji hoće.

Čak i kod odavanja počasti nakon smrti jednog od svjetskih lidera koji je najduže služio narodu, političari širom svijeta su podijeljeni između zahvala Castru za njegov revolucionarni žar i osuda zbog njegovog ugrožavanja ljudskih prava. François Hollande šalje Ségolène Royal, ali će grčki premijer biti tamo, kao i Gerry Adams, predsjednik Južne Afrike Jacob Zuma, te predsjednik Venecuele Nicolás Maduro. Putin je očito zauzet radeći na godišnjem izvještaju za ruske zastupnike – što je diplomatski ekvivalent pranju kose. Ali Castro nije jedini čija je sahrana izazvala kontroverze..

U nastavku donosimo neke od najkontroverznijih, ali i najvećih sahrana svjetskih lidera.

Hugo Chávez

Najveći pobornik kubanskog lidera imao je sahranu koja nije bila ništa manje kontroverzna. Uprkos čestim sukobima sa SAD-om Obama je poslao delegaciju, dok su glumac Sean Penn i borac za ljudska prava Jesse Jackson privatno prisustvovali. Bivši lider Irana Mahmoud Ahmadinejad osvojio je nagradu za najentuzijastičnijeg sudionika –zbog njegovih pohvala u kojima je rekao kako će se Chávez vratiti „zajedno sa Isusom Kristom“ na dan uskrsnuća i jer je viđen da tješi uplakanu Chávezovu majku.

Shimon Peres

Svjetski lideri imali su samo riječi hvale na sahrani izraelskog lidera prošle godine, na kojoj su prisustvovala dvojica američkih predsjednika – Obama i Bill Clinton – kao i Princ Charles, te lideri Francuske, Meksika, Njemačke i Kanade. Ali, možda iznenađujuće, lideri zemalja arapskog svijeta nisu pokazali veliko interesovanje za dolazak.

Predsjednik Abdel Fatah al-Sisi, uprkos tome što je bliski izraelski saveznik, nije prisustvovao – kao ni Peresov prijatelj, jordanski kralj Abdullah. Kralj Maroca Mohammed VI je poslao svog ličnog savjetnika Andréa Azulaija, koji je Jevrej. Ni turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan nije došao, ali je poslao zamjenika ministra vanjskih poslova kao predstavnika Turske. Možda je najiznenađujuće bilo prisustvo palestinskog lidera Mahmouda Abbasa koji se i rukovao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Josip Broz Tito

Tito je možda bio poznat kao „dobronamjerni diktator“ , koji je u doba komunizma vladao Jugoslavijom 35 godina, ali nije bilo problema kada je u pitanju dolazak svjetskih lidera na njegovu sahranu. Četiri kralja, 31 predsjednik, šest prinčeva, 22 premijera i 47 ministara vanjskih poslova iz zemalja s obje strane hladnog rata su došli. 128 zemalja poslalo je svoje političke delegacije na sahranu 1980. godine; James Callaghan, Yasser Arafat, Colonel Gaddafi,  vojvoda od Edinburgha, Nicolae Ceaușescu, Erich Honecker – svi su bili tamo. U biti, samo pet zemalja je izostalo, uključujući Pinochetov Čile i eru aparthejda u Južnoj Africi.

Ferdinand Marcos

Za kontroverzne pogrebe u 2016. godini teško će biti nadmašiti filipinskog diktatora. Iako je umro 1993. godine Marcos je čuvan u hladnjaku, sve do ovog mjeseca, kada je konačno pokopan.

Vladao je od 1965. do 1986., kada je pobunom svrgnut, a prema Amnesty Internationalu njegov vojni zakon je od 1972. do 1981. uzrokovao smrt 3.240 osoba, zatvorio 70.000 i mučio 34.000 osoba. Ipak, unatoč javnom bijesu, vrhovni sud je odlučio da bivši vođa može biti pokopan na groblju junaka – i ovog mjeseca je tajno pokopan uz najviše počasti.

(Global CIR/theguardian)

Objavljeno u:

Komentiraj