RASNE TENZIJE U PORASTU: Afroamerikanci i Latinosi se užurbano naoružavaju nakon predsjedničkih izbora!

Vlasnici prodavnica oružja u Americi saopštili su za NBC News da od 8. novembra imaju do četiri puta više kupaca među Afroamerikancima i drugim manjinama, a oružane Afroameričke grupe prijavljaju udvostručenje broja učesnika na svojim sastancima poslije izbora.

Rasne tenzije su već bile u porastu tokom mandata prethodne administracije i kulminirale su oružanim napadom na policiju u Dalasu, kao odgovor na sve češća ubistva nenaoružanih Afroamerikanaca. U toku predizborne kampanje, rasistička retorika Donalda Trampa samo je ojačala potrebu Afroamerikanaca da se bolje organizuju i pripreme za sličan scenario u budućnosti.

Od pobjede Trampa na izborima, više od 700 slučajeva napada na rasne manjine već je prijavljeno Južnjačkom centru za prava siromašnih: od mogobrojnih grafita svastika na crkvama, dječijim igralištima i školama, preko verbalnih provokacija, do fizičkih napada.

Na ovu atmosferu nisu imuna čak ni djeca, pa je početkom mjeseca zabilježen jeziv slučaj, kada su djeca jedne osnove škole u Mičigenu skandirala svojim Latino školskim drugovima “Izgradite taj zid”. Par dana kasnije, isti slučaj zabilježen je među srednjoškolcima, na odbojkaškom turniru u Teksasu.

Tokom oktobra, FBI je sproveo 2,3 miliona provjera prodaje oružja, što je rekord svih vremena, a smatra se da će novembar oboriti i taj rekord.

 

(Global CIR/Princip)

Objavljeno u:

Komentiraj