UOČI PREDSJEDNIČKIH IZBORA: Haški tribunal izdao nalog za hapšenje Šešeljevih radikala

Haški tribunal izdao je međunarodni nalog za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke (SRS), koje je optužio za nepoštovanje suda.

Nalogom se naređuje hapšenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, koji su optuženi da su utjecali na svjedoke u procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promjene iskaze ili da ne svjedoče.

Haški tribunal je vlastima u Beogradu već u januaru 2015. godine naložio hapšenje Jojića, Radete i Ostojića, ali po njemu nije postupljeno. Ocjenjujući da je Srbija nekoliko puta odbila da uhapsi i u Haag izruči troje radikala, Haški tribunal je 5. oktobra izdao međunarodni nalog za hapšenje.

Tim nalogom, sa kojeg je, u utorak, 29. novembra, skinuta oznaka povjeljivosti, Tribunal nalaže ovlaštenim službama i zvaničnicima “svih država članica Ujedinjenih nacija (UN) da smjesta djeluju, u cilju hapšenja, pritvaranja i prebacivanja u Tribunal” troje optuženih.

Sudije su međunarodni nalog izdale u vjeri da bi “mogao doprinjeti da sprovođenje pravde više ne bude opstruirano”. Haški tribunal je Srbiju već prijavio Vijeću sigurnosti UN zbog nesaradnje u slučaju troje radikala.

Viši sud u Beogradu odlučio je, ranije ove godine, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje troje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji s Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, ali ne i za nepoštovanje suda. Sličnu argumentaciju prethodno je upotrijebila i Francuska, koja je odbila da izruči Tribunalu svoju državljanku Florence Hartmann, koja je bila osuđena na sedam dana zatvora zbog nepoštivanja suda. Hartmann je na kraju uhapšena u Holandiji i odslužila je dvije trećine kazne.

Krajem marta ove godine, Šešelj je oslobođen krivice za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, prenosi Birn.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj