KAKO BI IZBJEGAO SANKCIJE: Dodik poništio rezultate ‘referenduma’ o Danu RS-a, na kraju je to bila samo skupa anketa!

Predsjednik RS Milorad Dodik, sve su prilike, sam je poništio rezultate održanog neustavnog referendum o Danu RS u ovom entitetu, tako što nije objavio rezultate referenduma u formi izvještaja u Službenom glasniku RS, saznaju Vijesti.ba

Naime, kako je navedeno u članu 5 Odluke o konstatiranju rezultata republičkog referenduma, “rezultati referenduma će biti objavljeni u formi izvještaja u Službenom glasniku RS najkasnije u roku od 30 dana od konstatiranja rezultata referenduma.”

Rezultati referenduma su ovom odlukom konstatirani 11. oktobra 2016. godine, ali oni u formi izvještaja nisu objavljeni u Službenom glasniku RS u zadanom roku.

Pravni stručnjaci tvrde da bez objavljivanja izvještaja referenduma nema, jer nije objavljen u roku zadanom od samog zakonodavca. Tako referendum pravno ni ne postoji. To u konačnici predsjedniku RS suštinski u određenom smislu olakšava poziciju pred Tužilaštvom BiH. No s druge strane treba imati u vidu da se Dodik oglušio o Odluku Suda o zabrani provođenja referenduma i obustavljanju svih aktivnosti na njagovom prvođenju.

Dakle, kako je već proteklo 18 dana od zakonskog roka za objavu izvještaja o referendumu u Službenom glasniku RS provedeni referendum se može smatrati samo skupim istraživanjem javnog mnijenja u manjem bh. entitetu.

Inače, kako nezvanično saznajemo, OHR je čekao objavu ovog izvještaja u Službenom glasniku kako bi referendum stavio van snage. Dodika su o tome navodno obavijestili njegovi izvori u PIC-u što mu je, uz strah od Tužilaštva BIH, bilo više nego dovoljno da se odluči za ovaj scenarij.

Inače, višemjesečno nadmudrivanje, politička kriza, verbalni sukobi unutar RS, ali i cijele BiH, na kraju se svelo na sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH tako što je Skupština RS usvojila potpuno novi zakon koji više ne poznaje proslavu Dan RS kao krsne slave.

Prethodno navedene činjenice, kao i one o neodržavanju ranije najavljenih referenduma o Sudu i Tužilaštvu BIH jasno govore da su sve aktivnosti bila samo manipulacija aktuelne vlasti u RS.

Neobjavljivanjem rezultata potvrđeno da je referendum bio samo Dodikova anketa

Neobjavljivanjem rezultata potvrđeno da je referendum bio samo Dodikova anketa

lanica Predsjedništva SDS i šefica Kluba ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Aleksandra Pandurević istakla je za Vijesti.ba da su predsjednik RS Milorad Dodik i Vlada RS međunarodnoj zajednici obećali da će referendum o Danu RS biti samo anketa, te da će provesti odluku Ustavnog suda BiH.

“Referendum i jeste bio anketa, što je uostalom i Vlada RS u svojim pojašnjenjima Delegaciji EU u BiH, OHR-u, te međunarodnoj zajednici uporno tvrdila, tačnije da oni provode samo anketu, a da će provesti odluku Ustavnog suda BiH. Dodik je imao plan da se poigra referendumom pred lokalne izbore, a u predizborne svrhe. Njegova referendumska priča bila je priča za lokalne izbore. S druge strane, međunarodnoj zajednici je obećao da referendum o Danu RS neće biti pravi referendum i da neće objaviti rezultate, odnosno da će referendum biti kao što je i rekao – jedna anketa”, kazala je Pandurević za Vijesti.ba.

Da RS ne može objaviti izvještaj o rezultatima održanog referenduma potvrdio je i predsjedavajući Republičke komisije za održavanje referenduma Siniša Karan, kazavši da je Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalog interesa.

Prema našim saznanjima, mandat Komisije, koje treba da dostavi rezultate referenduma Službenom glasniku RS, istekao je i zaključen je, tako da i kada bi se to namjeravalo, rezultate referenduma nema ko da objavi.

“Kada ne objavite rezultate referenduma, onda ne reaguje ni OHR, jer nema šta da stavi van snage. Takođe, nema ni reakcija međunarodne zajednice. Kada ne objavite rezultate referenduma, onda ste uradili ono što ste obećali međunarodnoj zajednici, a to je anketa”, naglasila je Pandurević.

Ona konstatuje da se predsjednik RS samo poigravao sa građanima i javnošću u predizborne svrhe.

“Referendum je bio žvaka, koja je trebalo da im donese izborne poene, a provedena je anketa, kao što je obećano međunarodnoj zajednici. Nadam se da su građani RS iz ovoga naučili jednu stvar – istina je ono što Milorad Dodik govori međunarodnoj zajednici, a ne ono što govori javnosti u RS”, poručila je Pandurević.

Nakon svega ovoga, međunarodna zajednica, dodala je, može zadovoljno da trlja ruke, jer je Milorad Dodik pokazao da ih se ipak plaši.

S druge strane, građani RS mogu da “izvrnu prazne džepove jer su skupo platili još jednu prevaru Milorada Dodika”.

“Dodik nema nikakvu odgovornost. Pokretanje istrage protiv njega u slučaju provođenja referenduma bio je posljednji pokušaj Gorana Salihovića da se spasi i ostane na toj poziciji, čime je pomogao Dodiku na njegovom nacionalnom imidžu i referendumskoj priči. Dodika u formalno-pravnom smislu nema nigdje, jednako su odgovorni svi predsjednici političkih stranaka, a Dodik je čak pokazao da je bio kooperativniji od svih drugih lidera. Njegove krivične odgovornosti tu nema, niti je može biti”, navela je Pandurević.

 

(Global CIR/Vijesti.ba)

Komentiraj