NJEMAČKO IZDANJE MAGAZINA ‘CHARLIE HEBDO’: Na naslovnici ismijana ‘slomljena’ Angela Merkel

Francuski magazin Charlie Hebdo u svom prvom njemačkom izdanju, u svojim karikaturama smjestio je njemačku kancelarku Angelu Merkel  kako na wc šolju tako i na automheničarsku hidrauličnu dizalicu.  

Naslovnicom ističu da Volkswagen, proizvođač automobila koji je pogođen skandalom varanja na testovima emisije gasova, „stoji iza Merkelove“ te prikazujući kancelarku kako leži na vrhu hidraulične dizalice kažu:  sa novim auspuhom, bit će dobra još četiri godine“. Uz objavljeno izdanje dolazi i poster koji prikazuje Merkelicu kako sjedi na wc šolji i čita magazin na kojem stoji slogan: „Charlie Hebdo – oslobađa“.

Prvo izdanje magazina na stranom jeziku je inovacija koja dolazi dvije godine nakon što je skoro pa čitava redakcija ubijena u napadu džihadista u Parizu. Prvih 16 stranica izdanja, sa tiražom od 200.000 sadrži i četiri strane grafičke reportaže karikaturiste i izdavača Laurenta Sourisseaua, poznatijeg kao Riss, a u kojoj je pokušao prikazati portrete ljudi koje sreće i njihove refleksije o nacionalnom identitetiu, prilivu izbjeglica u Njemačkoj, ali i druga socijalna pitanja.

View image on Twitter

Njemački mediji su uglavnom dobro prihvatili izdavanje Charlie Hebdoa, kojim će se kompletirati i mjesečnici Titanic i Eulenspiegel, lokalna izdanja britanskog Private Eyea i američkog The Oniona.

Die Frankfurter Rundschau procjenjuje da iako ponosno beztaktični Charlie Hebdo redovno prelazi granice ‘dobrog ukusa’, njegova pojava na njemačkoj medijskoj sceni i više je nego dobrodošla. Sadrži humor koji je ‘suptilan poput parnog valjka’ naglašavajući da je ‘drskost posebno kada je religija u pitanju legendarna’, kaže se u njemačkom dnevniku. „Ovaj magazin je čista drskost. Od 1. decembra njemački čitaoci će postati njihovim predmetom radnje. Šta možemo reći? Pa jednostavno: Dobrodošao, Charlie Hebdo“, kaže Die Frankfurter Rundschau.

Riss, koji je teško ranjen u napadu u januaru 2015, vjeruje da imaju svoje tržište. „Humor je svuda, pa čak i u Njemačkoj“, rekao je za javni servis ARD.

“Izdati Charlie Hebdo na drugom jeziku je naš eksperiment i pokušaj da pronađemo nove fanove magazina koji će nam pomoći u njegovoj odbrani.“ Redakcija Charlie Hebdoa se sada nalazi na tajnoj lokaciji. „Nasljedstvo“ je to masakra u kojem je život izgubilo 12 osoba, među kojima su bili najpoznatiji francuski karikaturisti.

Njemačko izdanje će iz Francuske uređivati 33-godišnjak iz Berlina koji na savjet svojih kolega koristi pseudonim, Minka Schneider. Schneider je za Sueddeutsche Zeitung rekao da je pokret solidarnosti “Je suis Charlie” bio posebno jak u Njemačkoj, gdje je sedmicu nakon napada prodato 70.000 kopija „izdanja preživjelih“. Uprkos brojnim lojalnim fanovima i onima koji ga podržavaju u Francuskoj, Charlie Hebdou nikada nije manjkalo neprijatelja.

Postali su metom islamskih ekstremista, nakon objavljivanja karikatura poroka Muhammeda, ali su na sebe navukli i bijes Vatikana, kao i francuskog političkog establishmenta.

Razljutili su mnoge karikaturom izbjeglog dječaka Aylana Kurdija čije je tijelo fotografisano na turskoj plaži 2015. Naime, ovaj magazin je objavio karikaturu kojem se pretpostavlja kako je Aylan odrastao i kako se priključuje grupi seksualnih napasnika iz Kolna u Njemačkoj, tokom proslave prošle Nove Godine.

 

(Global CIR/theguardian.com)

Objavljeno u:

Komentiraj