USPOSTAVLJENI DIPLOMATSKI ODNOSI: Singapur priznao nezavisnost Kosova!

Singapur je priznao nezavisnost Kosova, potvrđeno je za Radiju Slobodne Evrope u Ministarstvu vanjskih poslova Kosova. 

Savjetnik ministra, Bašmir Đemaj, kazao je da je Kosovo dobilo i zvaničnu notu.  Predsjednik Kosova Hašim Tači pozdravio je odluku Singapura, dok je ministar vanjskih poslova Enver Hodžaj kazao da je Kosovo uspostavilo i diplomatske odnose sa Singapurom.  Singapur je 113. zemlja koja je priznala Kosovo.

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izjavio je također da “Srbija postaje sve agresivnija prema Kosovu”.

Hodžaj je u intervjuu za prištinski list “Zeri” rekao da se Srbija “protivi skoro svakom prisustvu Kosova na međunarodnim sastancima”, te da “srpski zvaničnici postaju sve agresivniji kada je u pitanju predstavljanje Kosova na međunarodnim sastancima”.

On je to izjavio dan nakon što je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otkrio javnosti da je početkom ove sedmice napustio skup u Varšavi na kojem je Hodžaj tvrdio da je Srbija kriva za ratove na prostoru bivše Jugoslavije.

Dačić je danas kazao da je prije nego je odlučio da napusti skup sačekao da vidi kakva će biti reakcija predstavnika Europske Unije, ali da je ta reakcija izostala.

– Možda sam pogriješio, ali tako sam mislio. Nervoza je nastala zato što sam rekao da Srbija neće da prizna Kosovo, a Hodžaj je rekao da hoće – precizirao je Dačić.

 

 

(GLOBAL CIR/Agencije)

Komentiraj