SPORO NAPREDOVANJE ZBOG BRIGE ZA CIVILE: Iračke trupe zauzele dvije četvrti u Mosulu

Iračke snage koje se bore protiv ekstremista Islamske države u sjevernom iračkom gradu Mosulu preuzeli su punu kontrolu nad jednim gusto naseljenim kvartom i povratili još jednu četvrt tog grada, izjavio je u petak jedan irački komandant.

Potpukovnik Mohannad al Tamimi iz specijalnih snaga rekao je u petak za AP da njegovi ljudi imaju punu kontrolu nad kvartom Zohur, više od nedjelju dana od kada su u njega prvo ušli. On je rekao da su iračke snage također u petak zauzele kvart Kadisiyah-2. Većina borbi u Mosulu odvija se u istočnom sektoru grada gdje iračke snage sporo napreduju zbog straha oko bezbjednosti civila koji su još u gradu i jakog otpora Islamske države.

Mosul, drugi po veličini irački grad je najveći urbani centar u Iraku koji je još pod kontrolom DAIŠ-a. Ova je grupa zauzela Mosul u junu 2014. godine u iznenadnoj operaciji u kojoj je okupirala skoro trećinu teritorije Iraka. Iračka vojska je 17. oktobra ove godine pokrenula veliku ofanzivu za preuzimanje kontrole nad Mosulom, drugim po veličini gradom u zemlji i posljednjim gradskim uporištem Islamske države, a počektom novembra je ušla u prva predgrađa.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj