TRUMP NA TURNEJI ZAHVALNOSTI: Prestajemo sa praksom rušenja vlada i režima, sarađivat ćemo sa svima u brobi protiv ‘islamskog terorizma’

SAD će prestati sa pokušajima da ruše vlade širom svijetu i sarađivat će sa drugim zemljama koje se bore protiv terorizma, poručio je novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp tokom svoje “turneje zahvalnosti” i obećao početak “nove ere mira”.

“Uništit ćemo DAIŠ. Istovremeno, vodit ćemo se novom spoljnom politikom, koja konačno uči na greškama iz prošlosti. Prestat ćemo sa nastojanjima da rušimo režime i vlade”, rekao je Tramp u prvom obraćanju tokom “turneje zahvalnosti” u Sinsinatiju, prenosi Vašington Ekzemajner.

On je naglasio da će SAD sarađivati sa svakom zemljom koja je zainteresovana da uništi tzv. ‘Islamsku državu’, prenio je Tass. “Sarađivat ćemo sa svakom zemljom, koja je voljna da nam se pridruži u nastojaju da porazimo ‘Islamsku državu’ i ‘radikalni islamski terorizam'”, rekao je Tramp.

Novoizabrani predsjednik SAD obećao je da će “izliječiti duboke rane Amerike” navodeći da ta zemlja nema drugog izbora nego da se ujedini i odbaci netrpeljivosti, navodi AFP.

“Mi smo veoma podijeljena nacija, ali nećemo biti podjeljeni dugo. Mi ćemo pronaći zajednički jezik i uradićemo posao kako treba. Osuđujemo netrpeljivost i predrasude u svakom obliku i odbacujemo jezik isključenosti i podjela”, rekao je Tramp pred više hiljada pristalica u areni u Sinsinatiju.

U Indijani, koju je prethodno posjetio, Tramp je ponovio da će izgraditi zid duž američko-meksičke granice. “Ljudi govore ‘Mislite li da će Tramp izgraditi zid?’ Vjerujte mi, izgradit ćemo zid”, poručio je Tramp u kratkom obraćanju obezbjeđenju u kompaniji za proizvodnju klimatskih uređaja u Indijani. On je dodao da će zid imati “vrata” kroz koja će moći da prolaze legalni imigranti.

AP podsjeća da je nakon intervjua, koji je Tramp dao ubrzo nakon predsjedničkih izbora u SAD, izgledalo da će on odustati od plana da izgradi zid. Tada je, navodi američka agencija, on rekao da će razmotriti da podigne ogradu na određenim mjestima duž granice.

Tramp je u četvrtak krenuo na, kako ju je nazvao, ” turneju zahvalnosti” u okviru koje je prvo posjetio Indijanu, a potom održao govor na skupu u Sinsinatiju, u Ohaju. Ohajo je jedna od ključnih saveznih država, koja je pomogla Trampu da na izborima pobjedi bivšu državnu sekretarku SAD Hilari Klinton.

 

(Global CIR/B92)

 

Komentiraj