ZAVRŠNI MITING SLOBODARSKE PARTIJE AUSTRIJE! Hofer: Ne želim da budem predsjednik pokrajine Austrije u centralističkoj Evropi!

Kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) za predsjednika Norbert Hofer, danas je na završnom predizbornom skupu u Beču poručio da se Evropska unija nalazi u dubokoj krizi, ali da ne vjeruje da je to kraj evropskog projekta.

“Ja sam Austrijanac, ali i Evropljanin i vjerujem da ljudi koji stalno govore o takozvano ‘exitu’, i drugima to stavljaju u usta, moraju da razmisle da li time ne štete državi”, podvukao je Hofer.

“Svi moraju uložiti napore da taj mirovni i ekonomski projekat, koji mora biti i projekat slobode, ide ka pozitivnoj budućnosti, budućnosti bližoj građanima. Političari u EU, ali i državama članice su izgubili kontakt sa građanima. Neki sada žele da mijenjaju građane, a ja poručujem da se moraju političari moraju mijenjati”, naglasio je on.

Dva dana pred predsjedničke izbore Hofer je podvukao da Austrija neće istupati iz članstva EU, već da će, kao zemlja u srcu Evrope, imati zadatak da dalje razvija Uniju.

“Rješenje krize, uvjeren sam, ne može biti da imamo briselsku centralnu vladu, uz razvlaštenje zemalja članice. Ne želim da budem predsjednik pokrajine Austrije u centralističkoj Evropi. Potrebna nam je Evropa u kojoj sva pitanja rješavamo zajedno i u tješnjoj povezanosti zemalja, a ne kroz centralnu vladu”, poručio je on.

Također je ocijenio da je osnovna greška EU bila što je kršila sopstvene sporazume, a kao primjer naveo je Šengenski sporazum, koji je predviđao zaštitu spoljnih granica, što, kako je podvukao, nije učinjeno.

On se izjasnio i protiv sankcija EU Rusiji, ocijenivši da su predstavljali težak udarac, posebno, austrijskoj poljoprivredi, koja se već ranije suočavala sa ogromnim teškoćama.

Kada je riječ o azilantima, Hofer je kazao da se zalaže da se postupci za dobijanje azila vode na spoljnim granicama EU, i dozvoli samo onim licima koja imaju pravo na azil da dođu u Evropu, legalnim putem.

Hofer je naglasio da Austrijanci trebaju “otresti staru prašinu” i da moraju dobiti ponovo mogućnost da budu ‘ponosni Austrijanci’. “Voljeti Austriju i biti ponosan na svoju zemlju ne znači mrziti druge države i kulture. Ko želi poštovati druge zemlje mora voljeti svoju”, uvjeren je on.

Lider FPO-a Hajnc-Kristijan Sstrahe osvrnuo se na dužinu kampanje, rekavši da nikada u historji nije bila duža i da je uveren da će Hofer u nedjelju “pridobiti srca većine Austrijanaca”, te da će Austrija dobiti predsjednika građana Norberta Hofera.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj