KANTONALNO TUŽILAŠTVO SARAJEVO: Jednomjesečni pritvor Damiru Hadžiću

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je danas jednomjesečni pritvor bivšem načelniku opštine Novi Grad Damiru Hadžiću koji je uhapšen u akciji “Blok”, potvrdila je Srni portparol Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Azra Bavčić.

Hadžić, koji je i bivši ministar komunikacija i transporta BiH, osumnjičen je za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, a tereti se da je iz opštinskog budžeta nezakonito isplatio više od milion KM bivšem delegatu u Skupštini Kantona Sarajevo i ministru u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Esedu Radeljašu.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tražilo je pritvor za Hadžića zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, prikrivanja dokaza ili opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Na jučerašnjem ročištu Hadžićev advokat Davor Martinović tvrdio je da se ispostavilo da Tužilaštvo Kantona Sarajevo nema dokaze da je Hadžić dao Radeljašu milion KM.

U Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu smatraju da postoje jasni dokazi za krivično djelo zloupotreba položaja.

U akciji “Blok”, osim Radeljaša i Hadžića, ranije su uhapšeni pomoćnik bivšeg načelnika opštine Novi Grad Jasmina Horo, bivši pravobranilac opštine Novi Grad Nedžad Kapetanović i šef Odsjeka za imovinsko-pravne poslove u ovoj opštini Jusuf Čaušević.

Ranije uhapšeni osumnjičeni su da su počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u vezi sa krivičnim djelom pranja novca i davanja dara i drugih oblika koristi.

Uhapšeni se osumnjičeni da su Radeljašu omogućili da stekne protivpravnu imovinsku korist veću od milion KM.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj