(MAPA/VIDEO) TERORISTI U BEZIZLAZNOJ SITUACIJI: Povlače se sa prvih linija fronta pred snažnim udarom Sirijske arapske armije, Čavušoglu zatražio hitan prekid vatre!

Preostali teroristi na istoku grada Halepa povlače se sa prvih linija fronta, pred snažnim udarom Sirijske arapske armije iz više pravaca. Tokom današnjeg dana SAA i njeni saveznici oslobodili su Tarik al Bab i Mijasar i oko 90% Majasar Džazmatija.

csm_alepo-02122016_21315da35c
Mapa: Današnji napredak SAA

Istovremeno, tokom dana pokrenuti su i napadi na Šeik Lufti, Šeik Said, i Karam Majasar, u kojima su zauzeli veći broj kontrolnih punktova, navode izvori iz sirijske armije. Nakon odlučnih udara na Karm Tarab i Karm Džazmati, SAA je prvi put poslije 2013. stupila na međunarodni aerodrom u Halepu.

Borbe širom grada i dalje traju. Pro-teroristička glasila izvještavaju da su njihove snage pretrpjele značajne gubitke i da su u povlačenju na nekim tačkama fronta. Ovako su izgledale borbe i artiljerijski i vazdušni udari u Halepu danas:

Visoki anonimni predstavnik sirijske pro-Zapadne opozicije požalio se jučer kako Rusija uopće nije ozbiljno zainteresirana za pregovore s ‘pobunjenicima’ u Halepu. “Rusija oštro odugovlači, apsolutno nema nikakve ozbiljnosti s njihove strane”, rekao je.

U isto vrijeme oglasili su se pojedini analitičari koji ističu kako će se teroristi vjerovatno ipak morati povući iz Halepa jer postaje očito da su u bezizlaznoj situaciji. Iako na manjem teritoriju mogu bolje braniti svoje položaje, činjenica jest kako će u isto vrijeme biti ranjiviji na zračne napade te će se uskoro pokazati kako je povlačenje jedina opcija.

Ruski avioni/Foto: Agencije
Ruski avioni/Foto: Agencije

Sirijska opozicija se žali kako Rusija “ne želi ozbiljno razgovarati”

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, rekao je za vrijeme novinske konferencije u Rimu kako Rusija jest u kontaktu sa sirijskom opozicijom te kaAll Pagesko “vojno rješenje za Siriju ne postoji”. No, za opoziciju su to ipak samo riječi, a na primjeru Halepa mogu vidjeti kako vojno rješenje, barem u slučaju bitke za taj grad, itekako postoji.

Vladine snage već sada kontroliraju 60% cijelog Istočnog Halepa. Militante u Halepu sigurno zabrinjava ofanzivna sposobnost sirijskih snaga u ovakvom urbanom prostoru. Do prije par mjeseci su ovakvi brzi i duboki prodori bili nezamislivi. Pretpostavlja se da se sada u Halepu bori čak 25. 000 vojnika sirijske vojske i saveznika. Veliki dio njih su lokalne postrojbe (NDF), ali svejedno bi to oslobodilo ogromnu vojnu silu za druge frontove. Samo za primjer, u oslobađanju Palmire je učestvovalo 5000 boraca sirijske vojske.

4bkb15110415deib3m_800c450
Pobjednički pozdrav SAA/Foto: Agencije

Lider Džejšu-l-Fetaha priznao poraz u Halepu, Čavušoglu pozvao na prekid vatre

Prema današnjem izvještaju televizijskog kanala El Alem, Abdullah El Muhejsani, jedan od lidera terorističke skupine Džejšu-l-Fetah, na svom Twitter profilu je priznao napredovanja sirijskih oružanih snaga i njihovo jedinstvo u borbi protiv terorizma u istočnom Halebu i okolini Damaska, kao i neslaganja unutar terorističkih skupina, te veliki poraz oružanih skupina u ovoj zemlji.

El Muhejsani je priznao da je uzaludna borba kada su prekinute terorističke kampanje i kada je oslabljen duh za borbu istih skupina, te da su navedene grupe izgubile priliku za oporavak od neuspjeha i poraza.

Nakon velikih napredovanja sirijskih oružanih snaga u različitim područjima uzrokovalo je da se terorističke skupine u ovoj zemlji nađu u najtežoj situaciji do sada. S druge strane, isti napredak sirijskih oružanih snaga je rezultirao svakodnevnim razmjericama i sukobima unutar terorističkih skupina.

Turski ministar vanjskih poslova, Mevlut Cavusoglu, zatražio je jučer da se na prostoru Sirije odmah proglasi prekid vatre ističući kako je situacija u gradu Halepu kritična te kako sirijski predsjednik Bashar al-Assad više nije sposoban vladati.

Njegova izjava dolazi nakon što je Erdogan rekao da je cilj turske vojske srušiti Assada s vlasti. Nakon toga je tu izjavu, ublažio, i sada je zapravo teško reći koje je konačno stajalište Ankare, no, komentari MVP-a Cavusoglua svakako idu prema politici da  Erdoganov režim teško podnosi poraz terorista u Siriji. .

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj