TEŽAK UDARAC RUHANIJEVOJ POLITICI: Iranski parlament uskoro o obustavi nuklearnog sporazuma!

Iran je zaprijetio osvetom SAD zbog glasanja američkog Senata o produženju Zakona o sankcijama protiv Irana (ISA) za 10 godina, saopštivši da je takvom odlukom prekršen prošlogodišnji sporazum postignut sa šest velikih sila kojim je ograničen nuklearni program Teherana.

Direktor Organizacije za atomsku energiju Irana Ali Akbar Salehi, koji je igrao centralnu ulogu u postizanju nuklearnog sporazuma, opisao je produženje ISA kao “jasno kršenje” ukoliko bude primjenjen, prenosi Rojters. – Pomno pratimo razvoj događaja. Ako primene ISA, Iran će preduzeti akciju shodno tome – rekao je on državnoj televiziji.

U međuvremenu, portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahran Gaseni rekao je da je Iran spreman da snažno zaštiti svoja prava pod bilo kakvim okolnostima, prenijela je državna agencija IRNA.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, već je u novembru upozorio da bi produženje američkih sankcija u Teheranu bilo viđeno kao kršenje nuklearnog sporazuma, podsjeća britanska agencija. Za sada je nejasno u kakvom obliku bi bila eventualna osveta američkom Senatu.

Iranski poslanik Akbar Randžbarzadeh rekao je da će se iranski parlament sastati u nedelju kako bi raspravljao o nacrtu zakona kojim bi se vlada obavezala da “odmah obustavi primjenu nuklearnog sporazuma” ako odlazeći predsjednik SAD Barak Obama odobri ISA, javlja iranska agencija ISNA.

Druga, poluzvanična iranska agencija Tasnim navodi da je drugi, neimenovani posalnik kazao da iranski parlament planira raspravljati o nacrtu zakona kojim bi se vlada spriječila da kupuje “američke proizvode”.

Odluka američkog Senata zadala je udarac pragmatičnom iranskom predsjedniku Hasanu Rohaniju, koji je pokrenuo diplomatsko otvaranje prema Zapadu koje je i dovelo do nuklearnog sporazuma, a mogla bi i da ohrabri njegove protivnike uoči predsjedničkih izbora 2017, ocjenjuje Rojters.

ISA je prvi put usvojen 1996. godine kao kaznena mjera za ulaganje u energetsku industriju Irana i radi odvraćanja Teherana od namjere da se snabdije nuklearnim oružjem, a trebalo je da istekne 31. decembra, podsjeća britanska agencija.

Američki zvaničnici tvrde da produženje ISA neće ugroziti nuklearni sporazum, u skladu sa kojim se Iran saglasio da ograniči svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje međunarodnih finansijskih sankcija koje su naškodile njegovoj ekonomiji baziranoj na nafti.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj