KO ĆE SNOSITI POLITIČKU ODGOVORNOST? Mašić: Da bi vazalski ispunili Erdoganov zahtjev stradali najbolji učenici, odgovorni dajte ostavke!

U javnosti se ne stišava bura u vezi skanadalozne odluke Ministarstva obrazovanja FBiH na čijem je čelu Elvira Dilberović (SDA) kojom nisu htjeli dodijeliti nijednu nagradu za učenike iz Bosna Sema škola iako su uglavnom oni osvajači svjetskih olimpijskih medalja iz fizike i matematike, piše Patria.

Damir Mašić, bivši ministar obrazovanja FBiH jedan je u nizu onih koji su odlučno osudili ovakav čin diskriminacije učenika.

– Kada pomislimo da nas aktuelna vlast svojim skandalima više ne može iznenaditi, oni nas svaki put i iznova demantuju. Ovo je posljednji u nizu poteza koji je očit primjer kako u sistemu vrijednosti kojeg kreiraju SDA kadrovi najprije stradaju najbolji učenici – istakao je Mašić.

On je podsjetio da djeca u stanju socijalne potrebe, iz javnosti nepoznatog razloga, nisu ove godine dobila besplatne udžbenike, a sada imamo novi skandal.

– Sada na ovom primjeru oni pokazuju da i mogu i znaju još gore. Ako treba i po bosanskohercegovačkoj djeci, a sve da bi se vazalski ispunio Erdoganov zahtjev za politički progon u kojem je nažalost nastradao dio naše najbolje djece. Sramota! Krajnje je vrijeme da se zbog ovakvih stvari snosi politička odgovornost, a to znači ostavke svih koji su dozvolili ovakvu diskriminaciju djece – ističe Mašić.

Podsjećamo, olimpijci iz matematike i fizike, osvajači brojnih medalja na međunarodnim olimpijadama, studenti na vrhunskim univerzitetima u svijetu Bahrudin Trbalić, srebro na IPhO (top 20 u Evropi), MIT, Nermedin Džeković, srebro na IPhO (top 20 u Evropi), PMF, Salko Zlatko Lagumdžija, bronza na IMO, Brown University, Neira Kurtović, bronza na IMO, University of Oxford, Adisa Bolić, bronza na IMO, 4. razred Međunarodne srednje škole,i niko od njih nije se našao na spisku najboljih!?

 

(Global CIR/Patria)

Komentiraj