NAJJEFTINIJI ENERGENTI NA BALKANU U FBiH! Novalić: Štednja već daje rezultate, potrebno radikalno restrukturiranje telekom operatera!

Provedba mjera iz Reformske agende, prije svega onih koje korespondiraju sa obvezama preuzetim Pismom namjere, bila je tema razgovora premijera Federacije BiH Fadila Novalića sa izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda, koje je predvodio šef Misije za Bosnu i Hercegovinu Nadeem Ilahi.

Kada je riječ o smanjenju proračunske potrošnje, kazano je kako je u deset ovogodišnjih mjeseci broj uposlenih u državnoj upravi koji plaće primaju iz proračuna FBiH, manji za oko 600 u odnosu na planiranih 7.360. Moratorij na zapošljavanje, koji je na snazi već 18 mjeseci, daje dobre rezultate, te će se to pozitivno odraziti i na izvršenje ovogodišnjeg, kao i planiranje Proračuna FBiH za 2017. godinu.

Vlada FBiH i dalje je ustrajna u opredjeljenju da transfer za braniteljske populacije ostane u planiranim okvirima.

Federacija BiH je, kako je kazao premijer Novalić, izrazito zainteresirana za rješavanje pitanja akciza na naftu i naftne derivate, jer je to objektivno jedini način za osiguranje sredstava za nastavak gradnje infrastrukturnih projekata.

Govoreći o provedbi Reformske agende, federalni premijer je istaknuo i da Vlada FBiH trenutno radi na dva vjerovatno najsloženija zakona: o doprinosima i o porezu na dohodak.

Razgovarano je i o stanju u dva telekom opreratera u Federaciji BiH, te je zajednički ocijenjeno kako je potrebno njihovo radikalno restrukturiranje, uz prethodnu urađene dubinske analize. Nužnost dubokog restrukturiranja predstoji i za sektor zdravstva, čija se godišnja potrošnja u Federaciji BiH mjeri s 9,1 posto BDP-a.

Slučaj zaposlenja Ade Novalić

Nakon pisanja portala da je Ada Novalić, kćerka premijera FBiH Fadila Novalića, zaposlena u Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA), ona je dala otkaz, kako je poručila, iz moralnih razloga. Ona je jedina zaposlenica koja se odlučila na takav potez, pa se postavlja pitanje da li će je slijediti i djeca dugih visokorangiranih funkcionera zaposlenih u institucijama.

Sa druge strane, mnogo kritikovana reformska agenda daje male ali pozitivne pomake, što se prije svega treba pripisati entuzijazmu federalnog premijera, koji uspješno balansira  trzavicama unutar ideološki i nacionalno šarolike parlamentarne većine.

Ono sa čim se Federacija BiH može pohvaliti jesu znatno niže cijene lijekova, životnih namirnica i energenata u odnosu na okruženje. Nafta i naftni derivati su kada se usporede sa onim iz drugih balkanskih država najeftiniji u BiH, odnosno u FBiH. To naravno za sobom povlaći i jeftinije osnovne životne namirnice.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj