OSUDILI FORMIRANJE NOVE VLADE JEMENA: Kina podržala Saudijsku Arabiju u jemenskom sukobu!

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost nakon što su pripadnici jemenskog pokreta Huti formirali novu vladu sa političkim saveznicima, smatrajući da je tako zadat snažan udarac naporima UN-a da se okonča 20 mjeseci dug rat u zemlji. Diplomate su se nadale da će Huti, koji kontrolišu prijestonicu Sanu, umjesto toga formirati vladu nacionalnog jedinstva sa svojim političkim suparnicima pod predsjednikom Mansurom Hadijem.

Huti, koji kontrolišu polovinu Jemena, saopštili su da formiranje vlade sa svojim saveznicima ne znači odustajanje od mirovnog procesa pod pokroviteljstvom UN-a. “Mi ne odobravamo preduzimanja bilo kakvih jednostranih poteza koji komplikuju situaciju, i vjerujemo da to nije od koristi političkom rješavanju pitanja”, navodi se u kratkom saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

U januaru, tokom posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga Saudijskoj Arabiji, obje zemlje su potvrdile podršku međunarodno priznatoj vladi predsjednika Mansura Hadija. Svrgavanje predsjednika Hadija, izazvalo je vojnu intervenciju koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom koja traje već skoro dvije godine.

Ono što dodatno komplikuje jemenski sukob su pozicije velikih sila. Iran pruža podršku šiitskom pokretu Huti dok su SAD i Kina oficijelno na strani Saudijske Arabije. Međutim, ono što nas najviše intrigira je uloga bivšeg jemenskog predsjednika Alija Abdulaha Saleha koji je, iako sunit, u koaliciji sa šiitskim pokretom Huti. Dodamo li tome i činjenicu da je Saleh dugogodišnji prijatelj i saveznik SAD-a u Ratu protiv terora, njegov savez sa Hutijima još nam je manje jasan.

Uz sve to treba dodati i akcije DAIŠ-a, koja je u protekle dvije godine izvela niz bombaških napada na obje strane u konfliktu. Nakon ovog poteza formiranja vlade od strane pokreta Huti i njihovih saveznika, vlada predsednika Mansura Hadija izdala je saopštenje u kojem se kaže da je time stavljena tačka na dalje mirovne pregovore.

 

(Global CIR/Princip.info)

Objavljeno u:

Komentiraj