ŠAMAR ERDOGANOVOJ I DODIKOVOJ POLITICI PREMA BiH! Pobjeda Van Der Belena će dati novi zamah evropskom putu Zapadnog Balkana!

Po svemu sudeći najveći gubitnici jučerašnjih izbora u Austriji su turski predsjednik R.T. Erdogan i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik. I jedan i drugi imali su razloga da navijaju za kadndidata krajnje desice Norberta Hofera, a prije svega zbog aktuelnog statusa Bosne i Hercegovine, koja se već nekoliko godina nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi izazvanoj prije svega uticajem stranih faktora.

Naime, poznata je činjenica kako je desničarski kandidat za predsjednika Austrije imao simpatije prema predsjedniku manjeg bh. entiteta, koji ga je otvoreno podržavao pozivajući Srbe da podrže svojim glasom onog kandidata koji se zalagao za podršku njegovim tendencijama otcjepljenja RS-a.

Erdogan i Dodik u istom timu

Prilikom prošlogodišnje posjete Dodika Beču, Hofer je istakao da “sto posto podržava Republiku Srpsku u svim aktivnostima”.

U nedavnom razgovoru za Večernje novosti Nemanja Damnjanović, član Slobodarske partije Austrije, prvi i jedini Srbin poslanik u bečkom gradskom i pokrajinskom parlamentu, kazao je da više od 100.000 Srba sa austrijskim pasošem može donijeti prevagu na “tijesnim” predsjedničkim izborima. “Slobodarska partija Austrije” je stranka koja je oduvijek ozbiljno shvatala srpsku zajednicu u Austriji. To je partija koja se jedina usprotivila priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova”, naveo je Damnjanović.

Oduševljenje pojedinih političara iz Srbije i Republike Srpske stavovima Norberta Hofera nisu dijelili građani Austrije koji su svoj glas dali kandidatu zelenih Alexandru van der Bellenu.

Sa druge strane, Erdoganu je odgovarala pobjeda Hofera na izborima u Austriji jer bi na taj način faktički bio pokrenut desničarski populistički antimuslimanski talas u Evropi, koji bi odlično poslužio turskom predsjedniku da svoje greške i krivicu za odustajanje od pregovora sa EU prebaci upravo na stranu ‘islamofobične Evrope’.

Također, Erdogan se nadao da će pobjeda Hofera na izborima u Austriji Bošnjacima, autohtonom evropskom muslimanskom narodu, zatvoriti vrata EU integracija ili ih barem otežati, što bi uz negativnu propagandu koju ovih dana možemo vidjeti iz Hrvatske i nelegalni referendum iz RS-a koji je Erdogan prećutno podržao političke elite ovog naroda neminovno usmjerile ka Ankari i tada bi u suštini Erdogan bio glavni bošnjački faktor u BiH. U takvoj situaciji turska zvanična politika bi prodajući bosanske i bošnjačke nacionalne interese podijelila i uništila državu BiH.

Na svu sreću radikalni režim iz Ankare je doživio pljusku na predsjedničkim izborima u Austriji, te još jedan poraz u politici na Balkanu.

Van der Bellen: Islam smo upoznali preko Bosne

Pobjednik na jučerašnjim  predsjedničkim izborima u Austriji, Alexander van der Bellen, ima pozitivan stav prema širenju EU na zapadni Balkan i smatra da bi zvaničan Beč trebalo da pomogne zemljama tog regiona u procesu približavanja Uniji. Van der Bellen je, uoči izbora, odgovarajući na pitanja agencije APA, ukazao da nijedna druga zemlja kao Austrija nema tako tjesne ekonomske i historijske odnose sa zapadnim Balkanom.

“Srednjoročno će pristupna perspektiva za zemlje zapadnog Balkana biti neosporiva za sve posmatrače. Naravno da je preduslov za uspješno približavanje postepena primjena evropskog zakonodavstva. Pregovori se već odavno vode. O putu ka tamo postoje različita mišljenja, i mnoga pitanja su još otvorena”, objasnio je on.

Van der Bellen ocjenjuje da bi Austrija trebalo da podrži i dobro pripremi pristupanje država zapadnog Balkana EU. Na pitanje da li bi priznao referendum o nezavisnosti Republike Srpske (RS) Van der Bellen je rekao da bi to bilo u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima u vezi Bosne i Hercegovine.

“Vlade u Sarajevu i Beogradu će, nadam se, u okviru pristupnih pregovora biti toliko motivisane evropskom perspektivom, da će to djelovati i na predstavnike RS-a. Razmišljanja u pravcu novih promjena granica su problematična”, uvjeren je on.

Van der Bellen je oko sebe okupio značajna imena iz političkog i kulturnog života Austrije koja su podržala njegovu kandidaturu. Svi koji se plaše uspona desnice podržavali su šarmantnog profesora, koji će nakon ove pobjede biti jedan od najstarijih predsjednika.

Van der Bellen se tokom kampanje predstavljao kao kandidat centra nastojeći da privuče građane strahom od desnice. On je u drugom krugu, krajem maja, pobijedio tijesno, osvojivši 50,3 odsto glasova, ali je ishod glasanja poništio Ustavni sud zbog neregualrnosti oko prebrojavanja glasova pristiglih putem pošte.

U jednoj TV debati tokom predizborne kampanje, gostujući na austrijskog televiziji ORF, Van der Bellen je spominjao i Bosnu i Hercegovinu.

“Austrijanci su se upoznali sa islamom kada smo anektirali Bosnu i Hercegovinu krajem 19. vijeka. Od tada do danas Austrijanci žive sa muslimanima i retorika FPO-a i Norberta Hofera koristi samo za podizanje straha među građanima”, rekao je Van der Bellen, odgovorivši Hoferu na izjavu da su Austrijanci prepadnuti nadolazećom “islamizacijom Evrope”.

I premda su pojedinci iz BiH, preko Turske odlazili na sirijsko i druga bkliskoistočna ratišta, te preko Srbije na ratišta u istočnoj Ukrajini, van Bellen shvata da se tu radilo o pojedinačnim i izoliranim slučajevima te da Evropski put može spasiti region Balkana od dalje radikalizacije.

Na svu sreću pa se Austrija sa Islamom upoznala preko Bosne i Bošnjaka, u njegovom pravom svjetlu, i da nas njihova zvanična politika ne povezuje sa bliskoistočnim radikalima, prije svega iz Turske. U tom bi slučaju evropska perspektiva BiH bila ugrožena, a bošnjački narod bi pred zatvorenim vratima Evrope ostao usamljen i silom prilika morao bi se prikloniti zvaničnoj turskoj politici, koja izaziva zgražanje većeg dijela civiliziranog svijeta.

Kako stvari stoje, Turska gubi tlo pod nogama na Balkanu, a to vidimo i na primjeru Srbije. Zvanične institucije Islamske zajednice u Srbiji već nekoliko puta su se ograđivale od turskog uticaja na tamošnje muslimane. Međutim, Erdogan sada preko političkog leša Borisa Tadića te sandžačkih stranaka SDA i SDP pokušava stvoriti novu koaliciju uoči mogućih opštih izbora u ovoj zemlji. Međutim, po raspoloženju biračkog tijela teško da će navedena koalicija prijeći zakonom propisani cenzus.

 

(Global CIR/Ermin K.)

Objavljeno u:

Komentiraj