OTVORENO PISMO JEVREJKE IZ ZAGREBA: Crnina i ruže nisu stav!

Umirovljena bibliotekarka Židovske općine Zagreb Julija Koš, čija je obitelj ubijena u holokaustu, uputila je otvoreno pismo hrvatskom državnom vrhu zbog ploče s ugraviranim ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, koja je postavljena u Jasenovcu.

Julija Koš obavijestila je hrvatski državni vrh da se “Jasenovac nalazi u Hrvatskoj, a ne na Okinawi, Novoj Gvineji, Samoi, Sejšelima, Karibima ili nekom drugom udaljenom i egzotičnom mjestu”.

Ona je upitala predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića zašto nisu reagirali kada je prije nekoliko dana u Jasenovcu postavljen “spomenik” s ustaškim znamenjem i krilaticom – “Za dom spremni”.

Umirovljena bibliotekarka upozorava da svakodnevno sreće mnogo mladih hrvatskih učenika koji je pitaju jesu li Židovi tijekom Drugog svjetskog rata iz Hrvatske “istjerani u Izrael i što im se zapravo dogodilo”.

Ta djeca ni ne slute istinu koju im je škola bila dužna priopćiti. A, ona je, gospodo najviši i najodgovorniji dužnosnici u Hrvatskoj, jednostavna i može se lako reći ukratko: U ustaškom oktroiranom parlamentu hrvatske države izglasano je zakonsko etničko čišćenje u ime tla i krvi. Dogodila se masovna smrt nepoželjnih. A, danas nije slučajno što hrvatska mladež pojma nema o tome – nitko im o tome ne govori”.

Julija Koš podsjeća hrvatsku predsjednicu da se fotografirala uz ustašku varijantu hrvatskog grba i zatim izjavila da u tome “nema ničeg posebnog ni problematičnog”. Predsjednicu je podsjetila i na prošlogodišnji neuobičajeni odlazak u Jasenovac.

“Prigodno poziranje u crnom, s buketom holivudski bijelih ruža u rukama, u jasenovačkom grobištu dan prije javne komemoracije – NIJE stav. Iz svega je upitno kakvi su vaši stavovi zaista – svime što pokazujete svjedočite da su vaši pogledi vrlo prilagodljivi, u najmanju ruku. I sada, kada se dogodio nesmetani skandal u Jasenovcu, sto metara od livade s grobovima i mojih najbližih srodnika, stradalih od ustaške ruke samo zato što su bili Židovi- gdje ste, koji su sada vaši stavovi”, pita Koš.

Napominje da je prije deset godina javno upozoravala na revizionističku postavku u jasenovačkom muzeju, kao i da su nedavno uslijedile komemorativni posjete i polaganje vijenaca proustaških političkih struja u Jasenovcu.

Koš u obraćanju premijeru Plenkoviću podsjeća da je načelnik općine Jasenovac član njegove stranke.

“Vaša je stranka pobijedila na nedavnim izvanrednim izborima na osnovu promjene donedavnog radikalnog desnog ‘imidža’ stranke… Privukli ste umjerene glasače, a svjesno ste žrtvovali radi tog cilja ‘jastrebove’ u svojim redovima – je li to bio samo izborni trik”, pita Koš.

Pita i je li premijer solidaran s najnovijim jasenovačkim spomenikom ili je protiv njega.

“Ako ste protiv, trebate jasno, odmah i odlučno djelovati. Sredine nema. Vaša funkcija traži da se javno i jasno opredijelite”, poručuje Julija Koš u otvorenom pismu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj