RAZBIJENA IZLOŽBA ‘VUKOVAR – UBIJANJE JEDNOG GRADA’! LSV: Hitno pronaći i sankcionisati vandale i njihove mentore

Nepoznati počinitelji razbili su u središtu Novoga Sada šest izloga u kojima su se nalazile umjetničke fotografije s izložbe “Vukovar – ubijanje jednog grada”, objavila je agencija Beta.

Na razbijenim izlozima u jednom pasažu u glavnoj pješačkoj zoni napisano je: “A ubijanje Srba, stoko”. Na jednoj slici pisalo je “Jebo vas Vukovar”. Na jednom od izloga stajalo je “Idioti”. Svi uvredljivi natpisi su na ćirilici.

Izložbu “Vukovar – ubijanje jednog grada” organizirali su u povodu 25. obljetnice ratnog razaranja Vukovara „Art klinika“ iz Novog Sada i Žene u crnom iz Beograda. Autor fotografija je Srđan Veljović, navodi Beta.

58466f3b12691-15310759_1168228049893268_2074018604_o

“Izložba koja će trajati mjesec dana, iznosi na vidjelo ono što većina ljudi u ovoj zemlji nije željela niti želi znati – zločine u Vukovaru. Izložba je i čin suosjećanja, solidarnosti i odgovornosti prema žrtvama zločina u Vukovaru”, piše u opisu izložbe.

Autor Srđan Veljović rekao je na otvaranju izložbe da mu je namjera da kroz fotografije opomene na uništavanje Vukovara, kako se budućim generacijama više nikada ne bi dogodile takve strahote, prenosi  Beta.

Nikola Džafo iz „Art klinike“ naveo je da nije slučajno što je izložba postavljena baš u Novom Sadu, jer je to prigoda da se taj grad prisjeti uloge koju je tadašnji Novosadski korpus bivše Jugoslavenske narodne armije imao u uništavanju Vukovara.

Vukovar je velika mrlja na savjesti građana Vojvodine, rekla je agenciji Staša Zajović iz organizacije Žene u crnom, ali je i dodala da je Vojvodina u to vrijeme, prije 25 godina, bila sjedište antiratnog i građanskog otpora režimu Slobodana Miloševića.

nenad-canak-600x340

Hitno pronaći i sankcionisati vandale i njihove mentore

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje razbijanje izložbe „Vukovar – razaranje jednog grada“ u Novom Sadu i očekuje hitno pronalaženje i sankcionisanje svih krivaca, uključujući i njihove političke ili ideološke mentore.

Ovo je dokaz da oni kojima odgovara ponovno raspirivanje nacionalističke i ratnohuškačke retorike mračnih devedesetih, ne žele da opet Novi Sad bude grad iz kojeg kreće pobuna protiv mitomanije, propagande i mržnje, kao što je bio. Ovakvo divljaštvo je nastavak razbijanja i razaranja centra Novog Sada iz 2003. godine, nakon hapšenja Veselina Šljivančanina, a čiji vinovnici nikada nisu pronađeni, niti su ta sramota i materijalna šteta nanijeti gradu imali svoj epilog na sudu.
 58466f3bd2880-15397693_1168227903226616_168005849_o

Ovo je isto tako posljedica činjenice da ni poslije dvije godine nema osuđenih vinovnika za paljenje pekara u Vojvodini čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice, a koja su pratili bacanje molotovljevih koktela i rafali iz automobila. Prema navodima pojedinih medija jedini poznat rezultat za to divljanje do sada jeste jedna odbačena krivična prijava i jedna izrečena vaspitna mjera.

Još je užasnije to što se prvo takvo razbijanje pekara uz otvorene sukobe sa policijom 2008. godine u Novom Sadu više ni ne spominje. Isto tako više nije tema ni pokušaj upada huligana u zgradu RTV Vojvodine i prostorije Demokratske stranke u Novom Sadu 2011. godine, nakon hapšenja Ratka Mladića, niti presretanje i napad na reprezentaciju Hrvatske iz 2012. godine u Veterniku zbog kojeg je bilo četvoro uhapšenih.

Svi ovi slučajevi, morali su i moraju osim hitnog i jasnog epiloga na sudu imati i trajnu osudu, u javnosti.

Umjesto da se guraju pod tepih, na njima se mora pokazati  da huligani i njihovi nalogodavci nisu jači od države, kaže se u saopštenju LSV-a koje potpisuje predsjednik stranke Nenad Čanak.

(Global CIR/Agencije/lsv.rs)

Komentiraj