AMERIČKI SENAT NE ČEKA TRAMPA: Potvrđen protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u

Spoljnopolitički odbor američkog Senata podržao je jednoglasno rezoluciju o ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u. Pritom je ocijenjeno da bi njena ratifikacija u Senatu, prije stupanja na dužnost nove administracije SAD-a, bila jasan odgovor novoj politici Rusije u Evropi, prenijeli su podgorički mediji.

Predsjednik odbora, republikanski senator Bob Koker ocijenio je da je proširenje NATO-a na Crnu Goru u interesu SAD-a i saglasio se sa demokratom Benom Kardinom da je Crna Gora sprovela „teške“ reforme kako bi dobila pozivnicu za NATO, preneo je portal „Vijesti“.

– Taj progres je još značajniji jer je Crna Gora postala značajna u ruskoj anti-NATO agendi i čestitam na načinu na koji je ova država odgovorila na to. Drago mi je da pokazujemo kako Rusija nema veto na odluke NATO saveznika- kazao je Kardin.

Senatorka Džin Šahin je pozvala Senat da što prije glasa o rezoluciji, prije raspuštanja Kongresa i stupanja na dužnost nove administracije Donalda Trampa, prenio je Glas Amerike. 

U Rezoluciji spoljnopolitičkog odbora Senata se navodi da će prijem Crne Gore u NATO “osnažiti Alijansu, ojačati stabilnost u Jugoistočnoj Evropi i promovisati interese Sjedinjenih Država i njihovih NATO saveznika.” 

Među strateškim razlozima za proširenje NATO-a, Senat navodi da se Sjedinjene Države i saveznici “suočavaju sa stalnim prijetnjama po njihovu stabilnost i teritorijalni integritet, te da bi napad na Crnu Goru ili njena destabilizacija zbog spoljašnjeg podrivanja režima, ugrozili stabilnost Evrope i nacionalne bezbjednosne interese Sjedinjenih Država.”

Ministar inostranih poslova Srđan Darmanović je uoči odluke Odbora kazao da bi SAD trebale ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u do kraja sedmice, jer taj posao,” ne bi trebalo da čeka novu administraciju u Vašingtonu.” 

Crna Gora je krajem prošle godine pozvana u članstvo u Sjevernoatlanski savez i u toku je proces ratifikacije pristupnog protokola u 28 država NATO-a.  Proces bi trebao biti završen u prvoj polovini naredne godine, do kada se očekuje formalni prijem Crne Gore, na samitu Alijanse. 

Rusija je protiv članstva Crne Gore i sugeriše referendum o članstvu u NATO-u., na čemu insitira I dio opozicije koja je protiv učlanjenja u Sjevernoatlanski savez. Javnost je podeljena po ovom pitanju, ali podrška članstvu zahvaljujući vladinoj kampanji sigurno prelazi 50%.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj