MEKTIĆ I IZETBEGOVIĆ DEMANTIRALI NAVODE HRVATSKE PREDSJEDNICE! Kitarović: Neću se prepucavati brojevima, dovoljan je jedan da napravi problem!

Nakon izajva predjsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o tome kako se „treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća tisuće boraca“, u razgovoru za novinsku agenciju Fena reagovao je i član Predsjedništva Bakir Izetbegović, a državni ministar sigurnosti održao je konferenciju za novinare.

– Cijenim da bi svi lideri u regionu trebali dva puta razmisliti prije nego se upuste u komentarisanje situacije i problema u susjednim  državama. Predsjednica Grabar-Kitarović očigledno nije postupila tako, čime je pokazala nepoštovanje prema Bosni i Hercegovini i njenom rukovodstvu. Nije dobro BiH nazvati neemancipiranom zemljom, komentarisati odijevanje Bošnjaka i Bošnjakinja, preuveličavati problem tzv. islamskog ekstremizma u BiH, recimo dodavati dvije nule na broj povratnika sa stranih ratišta… Sa sirijskog ratišta se  vratilo 46 osoba iz BiH dakle, par desetina a ne par hiljada kako je to ustvrdila predsjednica Hrvatske. U prošloj godini nije zabilježen niti jedan odlazak na strano ratište iz BiH.

Naše službe sigurnosti aktivno se i uspješno nose s ovim problemom, razmjenjuju podatke i iskustva s nadležnim službama, uključujući i one u Hrvatskoj. I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam, i Hrvati odlaze na strana ratišta poput ukrajinskog, u Jasenovcu je otkrivena spomen- ploča s nacističkim pozdravom, javnost se čudila nekim fotografijama s ekstremističkim barjacima, pa smo mi iz BiH izbjegavali da takve pojave komentarišemo…

Nadam se da će  predsjednica Grabar-Kitarović ubuduće postupiti tako, odnosno brinuti o vlastitom dvorištu a nama prepustiti brigu za naše – naveo je Izetbegović.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić/Foto: Agencije

Mektić: Ako RH predstavlja EU, da Bog da ja nikad ne ušao

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić danas je održao konferenciju za medije na kojoj je, između ostalog, komentarisao izjave predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Netačne su informacije koje dolaze iz susjedstva, problem ekstremizma postoji u BiH ali i u cijelom regionu“, kazao je Mektić. Dodao je da Hrvatskoj uvijek “treba politika konflikta”.

Hrvatskoj treba politika konflikta, nakon Srbije na red je došla BiH. Hrvatska temelji odnose na insinuacijama i netačnim informacijama. Izvještaj SIPA-e o kojem Grabar Kitarović govori ne postoji“, istakao je.

Kada je riječ o odlascima bh. državljana na strana ratišta, Mektić je kazao:

226 ljudi iz BiH je trenutno na sirijskom ratištu, a ne hiljade. Trenutno ih je 115, poginulo je 65 a vratilo se 45. U posljednjih pola godine nije bilo nijednog odlaska na sirijsko ratište“.

Mektić je još poručio predsjednici Hrvatske da “ona pogleda istini u oči”.

Hrvatska se sveti BiH zbog slučaja Orašje. Neka hrvatska predsjednica pogleda istini u oči kad su u pitanju žrtve u Jasenovcu“. Još je dodao da ne želi biti dio EU, ako je Hrvatska predstavlja.

Ako Hrvatska predstavlja EU, da Bog da ja nikad ne otišao u nju“.

Kolinda Grabar-Kitarović/Foto: Agencije

Grabar-Kitarović: Dovoljan je jedan da napravi problem!

Nećemo se prepucavati preko medija i oko brojeva, ovo su preozbiljne teme za sigurnost Hrvatske i BiH. Dovoljna je jedna osoba da napravi problem“, rekla je predsjednica RH Grabar Kitarović na upit novinara da komentira različite podatke o broju boraca ISIS-a u BiH.

Na meni i na svima u BiH je da osiguramo da jedna, stotine ili hiljade osoba ne naprave problem, a u tome je neophodno uspostaviti programe dugoročne deradikalizacije osoba koje se vraćaju. Nemojmo od toga raditi skandale, ali moram reći da sam zabrinuta i neću stati u zadaći zaštite sigurnosti građana“, rekla je.

Idemo hladnih glava sagledati kakvo je stanje, dogovoriti se kako ćemo surađivati i rješavati ta pitanja. Meni je bitno da su građani Hrvatske i svi građani BIH, sva tri naroda, sigurni, da ne zaštitimo samo osobnu sigurnost nego i vrijednosti i načela  iza kojih stojimo kao demokratski sustavi“, rekla je predsjednica Grabar Kitarović novinarima danas u Rijeci.

Krajnje vrijeme je da se povežemo, da uspostavimo konkretnu suradnju i prestanemo od ovoga stvarati situaciju tko će biti u pravu i ispasti veći frajer“, rekla je.

Grabar Kitarović je istaknula da želi da BiH bude demokratska, samostalna, politički emancipirana, suverena država te da u potpunosti podržava njen teritrojalni suverenitet i integritet, sva ljudska i građanska prava, jedankopravnost sviju naroda i prosperitet svakog njenog građana.

Na novinarsko pitanje trebaju li i građani biti zabrinuti, Grabar-Kitarović je kazala da nema razloga za paniku. Istaknula je da je bitno izraditi sustav domovinske sigurnosti u današnje vrijeme sigurnosnih ugroza raznih oblika.

Vidite što danas govore političari u EU, dolazi na ono na što sam upozoravala prošle godine“, rekla je, spominjući sugurnosne ugroze Hrvatske, jugoistočne Europe, ali i cijele Europe.

Osim što sam predsjednica Hrvatske imam vrlo snažan background u području međunarodnih odnosa i međunarodne sigurnosti. Jedanaest puta sam posjetila Afganistan, a tamošnje religijsko vijeće proglasilo je da su muškarci temelj društva a žene sekundarne. Ja ne želim da se to dogodi u Hrvatskoj, BiH, ili bilo gdje u EU ili svijetu“, rekla je.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj