NAPAD U DAMASKU: Izraelski avioni bombardovali aerodrom u prijestonici Sirije!

Izraelski borbeni avioni napali su danas ciljeve na vojnom aerodromu u Damasku, prenose izraelski listovi izvještaje arapskog medija koji je blizak sirijskoj vladi.

Panarapski Al-Majadin TV kanal je naveo da su avioni ciljali vojni aerodrom Mezeh u blizni palate sirijskog predsjednika Bašara al Asada. O glasnim eksplozijima u tom kvartu javljeno je i na društvenim mrežama. Al-Arabija je u medjuvremenu izvjestila da je požar izbio na aerodromu i da su se čule sirene vozila hitne pomoći.

Zvaničnih izvještaja sirijske administracije o tome nije bilo ni u sirijskim, ni u libanskim državim medijima. Na Facebook nalogu koji je blizak Asadovoj vladi “Damask danas” je navedeno da je incident bio rezultat “unutrašnjeg kvara”.

Prošle nedjelje je Sirija saopštila da su izraelski avioni napali ciljeve zapadno od Damaska, a u izvještajima arapskih medija je navedeno da je napadnut konvoj oružja namijenjen libanskom Hezbolahu.

Ova vijest je objavljena u vrijeme napetosti na sjevernoj granici Izraela nakon sukoba izraelske armije i ekstremista povezanih sa organizacijom DAIŠ. Sirijska državna televizija je navela da su ispaljene dvije rakete i da niko nije ubijen, ni ranjen. Napad se dogodio kraj grada Asabura.

Prošle nedjelje su ubijena četvorica ekstremista, kako se vjeruje, nakon razmjene vatre s izraelskim vojnicima na Golanskoj visiji, što je bio prvi direktni sukob između Izraela i ekstremista povezanih s tom terorističkom organizacijom.

Prije nego što je izraelski avion bombardovao vozilo na kome je bilo automatsko oružje nekoliko mina je eksplodiralo i nakratko je razmijenjena vatra s izraelskom pješadijom. Nekoliko sati kasnije ciljana je zgradu koji kontrolišu borci DAIŠ-a na Golanskoj visiji, rečeno je u jedinici izraelskog vojnog portparola.

 

(Global CIR/Blic)

Komentiraj