POLJSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA: “Dragi NATO, ima li svrhe razgovarati s Rusijom?”

 

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski izjavio je u Briselu da Poljska pita NATO čemu služi dijalog sa Rusijom, ima li uopšte svrhe, ili Rusija koristi sastanke da bi promovisala samo svoju politiku.

– Prihvatili smo povratak razgovorima u okviru Vijeću NATO-Rusija, ali do sada je iz toga proizašlo malo šta. Rusija koristi te sastanke da promoviše samo svoju politiku, a ne vidimo nikakvu volju za saradnjom – kazao je Vaščikovski novinarima tokom sastanka šefova diplomatija zemalja NATO u Briselu, javila danas poljska televizija Polsat.

Vaščikovski je objasnio da zato Poljska pita NATO čemu vodi dijalog sa Rusijom.

– Rusija drugačije nego NATO tumači termin konsultacije – ne kao razmjenu informacija i mišljenja, već kao zajedničko donošenje odluka. Dok Rusija nije članica NATO-a, a to neće biti još dugo, ona nema prava da zajedno sa Alijansom odlučuje o njenim aktivnostima – kazao je šef poljske diplomatije.

Vaščikovski je naglasio da Poljska želi ubijediti Rusiju da NATO nije imao i nema nikakve agresivne namere prema Rusiji, i da nema agresivnu doktrinu protiv bilo koje države.

– Ako mi ne uspijevamo da je ubijedimo, možda bi Rusija mogla da ubijedi nas da njene aktivnosti ipak služe nekom mirovnom cilju. Za sada ne vidimo da je cilj mir, vidimo agresivne ciljeve. Od 2008. godine Rusija je angažovana već u trećem oružanom sukobu – rekao je Vaščikovski.

Poljska se, po riječima Vaščikovskog, zalaže za redovne sastanke NATO-Rusija, ali pita NATO ima li to svrhe, da li su ti susreti samo zamjena za realni dijalog koji bi pomogao da strane razjasne kakvo je zaista stanje, ili je to samo nekakva rutinska aktivnost.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj