PROIZVODE ODJEĆU POZNATIH BRENDOVA: Djeca u Bangladešu rade 64 sata sedmično!

Hiljade djece iz Bangladeša rade nelegalno u siromašnim predgrađima glavnog grada Dake u prosjeku 64 sata sedmično, a mnoga su uposlena u proizvodnji odjeće za poznate svjetske marke, navodi se u novom izvještaju.

Institut za razvoj u inostranstvu, sa sjedištem u Londonu, utvrdio je da 15 odsto djece uzrasta šest do četranaest godina ne ide u školu kako bi mogla biti uposlena u punom radnom vremenu. Već u desetoj godini života oko osam odsto djece iz siromašnih predgrađa ima posao, navodi se u izvještaju, a prenosi AP.

Do četrnaeste godine radi skoro polovina djece. Izvještaj je zasnovan na istraživanju u 2.700 domaćinstava u siromašnim dijelovima Dake. Vlasti Bangladeša odbile su da komentarišu ove informacije. U ovoj zemlji je nelegalno da djeca mlađa od 14 godina rade, a nelegalno je i zahtijevati od nekoga da obavlja “rizičan posao” duže od 42 sata sedmično.

Uprkos tome, dječiji rad postoji pošto pojedine fabrike ne traže lična dokumenta od svojih radnika niti im je poznato da je zapošljavanje djece protivzakonito. Djeca bi željela da idu u školu, ali siromaštvo navodi roditelje da im pronalaze poslove, iako vide da im to ugrožava dugoročnu budućnost, rekla je Marija Kvatri, koautor istraživanja.

Industrija odjeće donosi Bangaldešu kroz izvoz oko 25 milijardi dolara godišnje i druga je po veličini u svijetu iza kineske. U ovoj industrijskoj grani zaposleno je oko četiri miliona radnika, uglavnom žena.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj