TURSKI OFICIRI MASOVNO NAPUŠTAJU NATO: Više od polovine na visokim položajima već otišlo

Oko 150 turskih časnika napustilo je zapovjedne strukture NATO-a nakon neuspjelog državnog udara protiv režima predsjednika Erdogana 15. jula, rekao je u srijedu američki general na čelu savezničkih snaga u Europi, Curtis Scaparrotti.

“Veliki broj turskih časnika je u zatvoru, neki su pozvani iz Bruxellesa, a neki su otišli u mirovinu”, rekao je general Caparrotti novinarima u sklopu jednog sastanka NATO-a u Bruxellesu. On je objasnio da se ti odlasci, neki prisilni, drugi željeni, odnose na oko 50 posto turskih časnika u Savezničkom zapovjedništvu za operacije (ACO) i da se radi o 150 vojnika.

“To utječe na funkcioniranje zapovjedništva i stavlja dodatni teret na one koji ostaju”, te dodao da je nešto više od polovice vojnika već zamijenjeno. Mjesta s kojih su otišli su SHAPE, strateški glavni stožer NATO-a u Monsu u Belgiji i dva druga glavna stožera ACO-a u Napulju u Italiji i u Brunssumu u Nizozemskoj.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je 18.novembra otkrio da je nekoliko turskih časnika zatražilo azil u zemljama NATO-a nakon čistki koje se provode nakon neuspjelog državnog udara, ne preciziravši ni njihov broj, ni zemlju. U jednoj bazi u Ramsteinu, na zapadu Njemačke zabilježeno je nekoliko istupanja turskih časnika, piše njemačka štampa.

Slučaj koji su najviše popratili mediji se odnosi na osam turskih vojnika koji su pobjegli u Grčku 16. jula. Grčko pravosuđe je u utorak pristalo Turskoj izručiti trojicu navodnih pučista, dan nakon što je odbila izručiti trojicu drugih turskih časnika koje je tražila Ankara. Brojni turski vojnici i časnici su izbjegli u razne europske zemlje nakon pokušaja državnog udara i čistki koje je pokrenuo Erdoganov režim.

 

(Global CIR/Index.hr)

Objavljeno u:

Komentiraj