UPRAVNI ODBOR PIC-a: Opredijeljeni za teritorijalni integritet BiH

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) danas je u Sarajevu okončao dvodnevno zasjedanje na kojem su usvojeni zaključci o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. U komunikeu PIC-a, između ostalog istaknuto je da su sve strane u BiH obavezne da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, a Upravni odbor PIC-a još jednom je konstatirao da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH.

PIC je također ponovio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

Podsjetio je vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Mirovnog sporazuma te da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće te da se moraju provoditi. Upravni odbor PIC-a također je ponovio svoju punu podršku visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku u osiguravanju punog poštivanja Mirovnog sporazuma i vršenju mandata iz Aneksa 10 i relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, koji ostaje isti.

Istakao je da međunarodna zajednica zadržava neophodne mehanizme za podršku provođenja Mirovnog sporazuma kao i da je potrebno da se program “5+2” u potpunosti provede, što je i dalje preduvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Upravni odbor PIC-a razmotrio je trenutni razvoj situacije u BiH, nakon svog posljednjeg sastanka održanog 7. i 8. juna te posebno konstatirao da su primili k znanju da je Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma o danu Republike Srpske (RS), jer je proveden na osnovu odluke za koju je Sud utvrdio da nije u skladu sa Ustavom BiH te da je protivna nalogu Suda donesenom kao privremena mjera.

Upravni odbor PIC-a pozvao je na puno poštivanje relevantne odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima RS-a. Također su podvukli potrebu da se poštuje vladavina prava i ovlasti svih institucija na državnom nivou, s tim da se Ruska Federacija ne slaže s ovim paragrafom.

U komunikeu je navedeno i da je Upravni odbor PIC-a apelirao na sve bh. lidere da doprinesu političkoj stabilnosti rješavanjem neslaganja kroz dijalog te pozvao sve vlasti da osiguraju odgovarajuće funkcioniranje institucija na svim nivoima, uključujući i one odgovorne za poštivanje vladavine prava.

Konstatovan je napredak koji je BiH postigla u težnjama ka EU, što je potvrđeno u septembru 2016. godine odlukom Vijeća Evropske unije da pozove Evropsku komisiju da podnese mišljenje o bosanskohercegovačkoj aplikaciji za članstvo.

U tom kontekstu, Vijeće je pozdravilo dogovor o Mehanizmu koordinacije. Upravni odbor PIC-a pozvao je vodstvo u BiH da ubrza provedbu Reformske agende.

Upravni odbor PIC-a osvrnuo se i na izborne rezultate koje je Centralna izborna komisija (CIK) objavila 2. novembra, izrazivši žaljenje što je došlo do obustave izbornog procesa u Stocu. S tim u vezi, Upravni odbor PIC-a je pozvao CIK da donese odluku o ponovnom održavanju izbora u Stocu bez daljnjeg odlaganja.

Izraženo je duboko žaljenje zbog činjenice da političke stranke u posljednjih šest godina nisu ispunile svoje obaveze u pogledu implementacije presude Ustavnog suda BiH o izbornom sistemu u Mostaru te je Upravni odbor PIC-a pozvao sve stranke, a posebno SDA i HDZBiH, da postignu kompromis i omoguće biračima u Mostaru da iskoriste svoje osnovno pravo na glasanje.

Upravni odbor PIC-a je uputio čvrst apel svim političkim, društvenim i vjerskim liderima u BiH da unaprjeđuju međusobno razumijevanje i toleranciju i da se suzdržavaju od provođenja negativne politike i politike podjele, kao i radnji i retorike koji idu u tom pravcu te historijskog revizionizma i provokativne upotrebe simbola, što može imati efekat radikalizacije pojedinaca i zajednica.

Upravni odbor PIC-a izrazio je zabrinutost u pogledu prijetnji radikalizma i ekstremizma u BiH, uključujući finansiranje terorizma. Pozdravljajući napore organa BiH u borbi protiv radikalizma i terorizma, ohrabrio je nadležne organe u BiH na svim nivoima da nastave sa naporima u borbi protiv ovih prijetnji kroz unaprijeđenu koordinaciju i punu saradnju, interno i sa međunarodnom zajednicom, te da izvrše potrebne zakonodavne i regulatorne korake koje zahtijeva Radna grupa za finansijske mjere.

Upravni odbor PIC-a je naglasio da je obrazovanje od prevashodnog značaja za pomirenje, održiv mir i ekonomski razvoj. Stoga je pozvao organe u BiH da odlučno nastave raditi na reformi obrazovanja koja ima za cilj unapređenje obrazovnih standarda kako bi se ispunili zahtjevi tržišta rada 21. vijeka.

Zemlje članice NATO-a i Japan čestitale su vlastima BiH na okončanju Pregleda odbrane i pozvali ih da sada nastave s njegovom implementacijom. Izrazili su svoju punu podršku svim nadležnim organima vlasti u okviru procesa registracije vojne imovine i apelirali su na njih da intenziviraju svoje napore, u cilju aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO-u, u skladu sa zvaničnim zahtjevom koji je u tom smislu podnijelo Predsjedništvo BiH 2009. godine i Zakonom o odbrani iz 2006. godine.

Zemlje članice NATO-a i Japan podsjetili su na odluku Ustavnog suda iz 2012. godine, prema kojoj perspektivna vojna imovina, zajedno s drugom državnom imovinom, pripada državi te su pozvali organe vlasti RS-a da omoguće, odnosno da ne prolongiraju, registraciju takve imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske.

U komunikeu PIC-a navodi se da se Upravni odbor sastao s predstavnicima civilnog društva da bi s njima razgovarao o, između ostalog, rasprostranjenoj korupciji u BiH, što je i dalje ozbiljan problem koji onemogućava socijalni, ekonomski i politički razvoj zemlje.

Upravni odbor PIC-a je još jednom pozvao bh. lidere i nadležne organe vlasti da udvostruče svoje napore usmjerene na zaštitu i unapređenje vladavine prava i sprečavanje i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH.

Još jednom su naglasili i svoju punu podršku razvoju nezavisnih, efikasnih, nepristrasnih i profesionalnih sudskih i tužilačkih institucija i institucija za provođenje zakona u cijeloj BiH te apelirali na ove institucije da istraže i procesuiraju slučajeve korupcije, posebno na visokom nivou vlasti, i provedu sudske odluke na svim nivoima, bez odlaganja.

Upravni odbor PIC-a svoj naredni sastanak održat će u Sarajevu, 6. i 7. juna 2017. godine, saopćeno je iz OHR-a.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj