BRITANSKI MI6: Rusija predstavlja prijetnju po naš suverenitet, pokušat će potkopati izbore u Njemačkoj!

Britanija se suočava sa suštinskom prijetnjom po svoj suverenitet u obliku neprijateljske propagande i sajber napada država kao što je Rusija, upozorio je danas šef britanske spoljne obavještajne službe MI6 Aleks Janger.

“Opasnosti o kojima je riječ su duboke i predstavljaju fundamentalnu prijetnju po naš suvernitet; to bi trebalo da zabrine sve one koji dijele demokratske vrijednosti”, rekao je Janger novinarima u sjedištu MI6 u centru Londona, dodavši da tu prijetnju predstavljaju države “koje svoj opstanak duguju snazi svojih bezbjednosnih sposobnosti”.

Ovo je bilo prvo javno obraćanje Jangera od njegovog dolaska na čelnu funkciju 2014, a u njemu je optužio Kremlj da izaziva ljudsku tragediju u Siriji i upozorio na prijetnju Britaniji visokotehnološkim pokušajima rušenja od strane režima kao što je Moskva, prenosi Daily Telegraph.

Amerika je već optužila ruskog predsjednika Vladimira Putina za hakovanje političkih organizacija s ciljem uticanja na predsjedničke izbore u SAD, a postoje strahovi i da će ruski špijuni pokušati da potkopaju predstojeće izbore u Njemačkoj i Francuskoj, navodi londonski list.

MI6: Prijetnja po britanski suverenitet iz zemalja poput Rusije

Janger je danas rekao da njegovi obavještajci moraju da se bore protiv “rastuće opasne pojave hibridnog ratovanja”. “Povezivanje koje je u središtu globalizacije mogu iskoristiti države s neprijateljskim namjerama u ostvarivanju svojih ciljeva, a to čine na razne načine – sajber napadima, propagandom ili podrivanjem demokratskih procesa”, istakao je on.

U istom obraćanju, Janger je prethodno izjavio da ekstremisti takozvane ‘Islamske države’ (DAIŠ) koji se nalaze u Siriji planiraju napade na Britaniju i njene saveznike. On je iznio tvrdnju da se Britanija suočava sa prijetnjom terorista bez presedana, uključujući 12 zavjera koje su uspješno osujećene od juna 2013, prenio je Rojters

. Janger je naveo i da Rusija i sirijski predsjednik Bašar el Asad sprječavaju pobedu nad DAIŠ-em i kraj građanskog rata time što sve Asadove protivnike opisuje kao teroriste.

 

(Global CIR/Nezavisne.com)

Objavljeno u:

Komentiraj