EVROPSKI KOMESAR ZA PROŠIRENJE: Ubijedite opoziciju da se vrati u Parlament, dug Crne Gore visok!

Povratak crnogorske opozicije u parlament i smanjenje javnog duga Crne Gore su ključne poruke evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana.

Nakon sastanka sa premijerom Duškom Markovićem, evropski komesar je saopštio da bojkot institucija od strane opozicije predstavlja neodrživo stanje.

Prije susreta sa liderima opozicije komesar Han je rekao:

„Nije održivo stanje za zemlju kandidata, ukoliko dio parlamenta, odnosno cjelokupna opozicija nije u parlamentu. Mislim da je to naročito važno za one partije koje su već izrazile svoju evropsku perspektivu, da razumiju da međunarodna zajednica posmatra zemlju i da se dio evropskog procesa oslanja na političku debatu koja se najprije odvija u parlamentu“, rekao je Han dodajući da stranke u Vladi imaju takođe odgovornost da iznađu način da ubijede opozicione partije da se vrate u parlament.

Premijer Duško Marković je poručio opozicionim partijama u bojkotu, da je Vlada spremna da uspostavi dijalog i da se opozicija vrati u parlament.

„Želim da pošaljem jasnu poruku crnogorskoj opoziciji da želim, kao predsjednik Vlade ovu situaciju riješimo na obostrano zadovoljstvo“, rekao je Marković.

Druga važna tema komesara Hana i premijera Markovića je finansijska konolidacija.

Premijer Marković je saopštio da neće biti finansiranja tekuće potrošnje iz novih zaduženja, te da će Vlada preduzeti mjere štednje.

Komesar Han je podsjetio da je stopa javnog duga Crne Gore porasla za 40% u posljednjih nekoliko godina.

„To je nešto čime se morate pozabaviti, ekonomija se mora pogurati, jer je to jedna od ključnih oblasti saradnje sa Crnom Gorom. Makroekonomska situacija je od izuzetne važnosti“, rekao je Han nakon parafiranja finansijskiog sporazuma kojim Evropska unija dodjeljuje Crnoj Gori 24 miliona eura bespovratne pomoći.

 

(Global CIR/RSE)

Komentiraj