LAVROV OTVORENO: Vidjet ćemo šta je čije na mapi Evrope!

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je na godišnjem sastanku ministara inostranih poslova OEBS-a osudio “mit o ruskoj opasnosti”. On je optužio “zapadne ratne huškače” da destabilizuju Evropu.

“Samo dijalog ravnopravnih će stvoriti atmosferu potrebnu za objektivnu analizu vojnih potencijala (ruskih i zapadnih) u Evropi”, naglasio je on na sastanku u Hamburgu.

“Hajde da zajedno vidimo šta je i čije je na mapi Evrope. Vjerujemo da će ta analiza ubjedljivo pokazati da je ruska prijetnja mit i ko je stvarna prijetnja”, rekao je on, pozivajući se na proširenje NATO i raspoređivanja njegovih trupa na istoku što je Moskva osudila u više navrata kao napad na njenu bezbjednost.

Lavrov je takođe jasno ukazao da zapadna intervencija na Bliskom istoku destabilizuje taj region i ugrožava evropsku bezbjednost, dok Rusija i Zapad odavno razmjenjuju optužbe za građanski rat u Siriji.

“Pošteno treba razgovarati o uzroku krize s migrantima u Evropi koja je rezultat grubog mješanja u unutrašnje stvari zemalja na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, što je dovelo do haosa, do terorizma”, naglasio je Lavrov. O sukobu u istočnoj Ukrajini, on je ocenio da je Kijev svim smanji o mirovne napore odbijajući direktan dijalog sa proruskim pobunjenicima u Donbasu.

Suprotno Lavrovu, Pavlo Klimkin, šef ukrajinske diplomatije, oštro je kritikovao “rusku agresiju” i ponovo pozvao da se naoružana policijska misije OEBS-a rasporedi u zoni sukoba i na rusko-ukrajinskoj granici.

Njemačka koja je ove godine predsjedavala OEBS-om, organizacijom nastalom tokom Hladnog rata da bi se ojačao dijalog Istok-Zapad, ukazala je na pogoršanje odnosa unutar te institucije.

“Stubovi (OEBS) se ruše, ton između Istoka i Zapada postaje sve oštriji”, ukazao je ministar spoljnih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer. “Moramo da se zajednički odgovorimo na nove izazove terorizma, ekstremizma, sajber-napada. Moramo da obnovimo izgubljenu povjerenje”.

 

(Global CIR/B92)

 

Komentiraj