NAPALM DJEVOJČICA: Imala je devet godina kada je ova slika obišla svijet!

Kada bih mogla razgovarati lice u lice s pilotom koji je bacio bombe, mogla bih mu reći da ne možemo promijeniti istoriju, ali da bi trebali pokušati raditi dobre stvari za sadašnjost i budućnost kako bi promovisali mir. Mislila sam da se neću moći udati i imati djecu zbog opekotina, ali sada imam divnog supruga i predivno dijete i sretnu porodicu, hvala bogu. Dragi prijatelji, sanjam da će jednog dana ljudi u cijelom svijetu živjeti u stvarnom miru, bez borbi i neprijateljstava. Trebali bi sarađivati kako bi donijeli mir i sreću za sve ljude, u svim državama.“

Phan Thi Kim Phuc, poznatija kao “napalm devojčica”, koja bez odjeće bježi nakon američkog napada napalmom imala je devet godina kada je ova slika obišla svijet. Bio je juni 1972. godine. Napalm je istopio njenu odjeću i nagrizao kožu, vatra zahvatila lijevu ruku, a dok je pokušavala ugasiti plamen strahovala je da će biti ružna i da nikada neće izgledati normalno.

Kim je u bolnicu odvezao Nick Ut, 21-godišnji vijetnamski fotograf koji je snimio čuvenu fotografiju. Trideset posto njenog tijela činile su opekotine trećeg stepena, a nakon 13 operacija Kim je napustila bolnicu. Kada joj se život vratio u normalu, Kim je primljena u medicinsku školu. Željela je postati doktor, ali morala je napustiti fakultet kada su komunističke vođe shvatile Utovu fotografiju kao propagandu. Međutim, premijer Vijetnama dirnut njenom pričom, omogućio je Kim studiranje na Kubi. Na studiju je upoznala Vijetnamca Bui Huy Toana, s kojim se vjenčala 1992. godine i dobila dvoje djece.

Pilot helikoptera, koji je napao selo u kojem je Kim živjela, zvao se John Plummer. Kada je vidio fotografiju nakon napada, Plummer je izjavio: “Bilo mi je jasno da taj prizor nikada neću zaboraviti”. Nakon toga, imao je tri braka, dvije rastave, teške probleme s alkoholom što je prouzrokovano osjećajem krivice i noćnih mora koje su ga godinama mučile.

Postao je svećenik i započeo novi život. Saznao je da Kim živi u Torontu. Kada je najavljeno da će ona održati govor na manifestaciji vijetnamskih veterana u Washingtonu, John je odlučio otputovati u Washington kako bi je susreo.

Dok je Kim držala govor, u publici je sjedio John Plummer. Nakon njezinog govora, John je prišao Kim i rekao da je odgovoran za ono što joj se dogodilo: “Žao mi je, jako mi je žao!”, rekao je. Ona je raširila ruke kako bi utješila čovjeka koji je jecao. Rekla je: “U redu. Opraštam, opraštam!”

 

(Global CIR/Mladen Marić)

Komentiraj