PODNESENA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV BIVŠEG PREMIJERA FBiH! Nikšić: Ponosan na sve što smo uradili za Krivaju

U informaciji je, uz ostalo, a na osnovu dopisa Federalnog pravobranilaštva, navedeno da postoji opravdana i osnovana sumnja da je preuzimanjem duga koji Vlada nije obavezna platiti, naročito za subjekt koji je u postupku stečaja, nanesena velika šteta federalnom budžetu. To ima elemente krivične odgovornosti, a svakako može imati nemjerljive posljedice po budžet FBiH, jer Federalna vlada nema zakonskih obaveza prema radnicima u stečaju.

S tim u vezi, kako je navedeno u informaciji, nadležnom tužilaštvu će biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića i N.N. osobe uposlenika Vlade Federacije BiH, nadležnih za predmetni resor, a zbog postojanja osnovane sumnje da je osobno u svojstvu premijera Federacije BiH, i s N.N. osobama u vezi, sukladno njihovoj nadležnosti, inicirao i izvršio radnje koje imaju obilježja krivičnog djela, odnosno udruživanje u organizovani kriminal i korupciju, samovlasti, zloupotrebe službenog položaja i ovlasti, zloupotrebe ovlasti u službenom poslovanju, prevare, krivotvorenja isprava, nesavjesnog rada u službi, na koji način je oštetio budžet Federacije BiH za oko 43.000.000 KM.

U međuvremenu, budući da je Ugovor i dalje na snazi, Vlada FBiH je obavezna ispunjavati njegove odredbe i zbrinjavati radnike IP Krivaja d.o.o. Zavidovići – u stečaju, za šta će pokušati iznaći rješenje.

Ponosan na sve što smo uradili za Krivaju

“Ja sam ponosan na sve što smo moja Vlada i ja radili u vezi sa IP Krivaja Zavidovići. Moj jedini interes bio je da se proba sačuvati više od hiljadu radnih mjesta u ovoj kompaniji koja je sistematski pljačkana gotovo dvije decenije od raznih SDA-ovih direktora i njihovih političkih sponzora iz Vlade FBiH i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. O svemu tome Vlada FBiH je u mom mandatu podnijela niz krivičnih prijava koje nikada nisu procesuirane”, rekao je Nikšić u izjavi za medije.

Ističe da je smisao ugovora za kojeg tvrde kako će nanijeti štetu FBiH da se osigura uvezivanje staža za radnike Krivaje kojima doprinosi nisu uplaćivani od 2004. godine i to na način kao i za sve druge radnike u FBiH koji imaju isti problem.

“Uvezivanje staža radnicima je obaveza institucija ove države jer je Krivaja bila državna kompanija i svaka vlast je dužna pomoći svojim građanima. Trenutna Vlada koju vodi Novalić na bezbroj primjera je pokazala svoju bešćutnost i odsustvo svake brige za opljačkane radnike koji u njihovoj viziji države imaju pravo valjda samo da umru”, istakao je Nikšić u reakciji na krivičnu prijavu.

Poručio je da se bori za zemlju u kojoj će radnici živjeti od svog rada i u kojoj će oni koji su pošteno radili moći ići u penziju.

Komentiraj