‘POSAO’ PROCVJETAO ZA VRIJEME MURSIJEVOG MANDATA! Egipatski doktori monstrumi: Vadili organe izbjeglicama i zaradili milione!

Egipatske vlasti uhapsile su 45 doktora, medicinskih sestara i posrednika osumnjičenih za ilegalnu trgovinu ljudskim organima. Uhapšeni su kupovali organe od izbjeglica koji su prodavali dijelove tijela da bi finansirali put u Evropu. Policija je u velikoj raciji u utorak ujutro zaplijenila nekoliko miliona dolara.

– Uhapšeni su iskorištavali lošu ekonomsku situaciju građana u Egiptu i patnju migranata iz Afrike. Građanima kojima je bila potrebna hitna transplantacija uzimali su velike sume novca – saopšteno je iz ministarstvo zdravlja.

Identitet uhapšenih nije naveden. Policija se u istrazi fokusirala na lanac privatnih bolnica i zdravstvenih centara, a klinike su zatvorene. Zanimljivo je da su neki od uhapšenih doktora radili u uglednim institucijama, među kojima su i dva najveća egipatska univerzitetska medicinska centra u Kairu.

Koordinator Svjetske zdravstvene organizacije Luc Noel je još 2010. naveo Egipat kao jednu od pet zemalja u svijetu u kojima je najviše rasprostranjena trgovina ljudskim organima. Iako su vlasti u Kairu usvojile oštre zakone, na stotine siromašnih Egipćana svake godine prodaje bubreg i jetru kako bi vratili dugove i imali šta da jedu.

Novi šef Ujedinjenih nacija, a ranije čelnik UNHCR, Antonio Guteres još 2012. je rekao da postoje izvještaji da se na Sinajskom poluostrvu, koje je pod kontrolom Egipta, imigranti ubijaju zarad uzimanja organa. Tda je na vlasti bio svrgnuti predsjednik Muhamed Mursi pripadnik Muslimanskog bratstva.

Turski hirurg se pohvalio kako je izvršio 2.400 operacija vađenja/presađivanja organa

Njegov ideološki sabrat R.T.Erdogan na čelu je države koja je navodno zbrinula najveći broj izbjeglica, prije svega iz Sirije. Jako često se događa da tisuće Sirijaca, koji ne mogu naći posao dok su zarobljeni u neljudskim uvjetima u izbjegličkim kampovima susjednih država, iz očaja izabire prodati svoje organe kako bi podržali svoje obitelji.

U decembru prošle godine još jednog izraelskog trgovca organima uhitila je policija Interpola u istanbulskoj zračnoj luci. Nakon 40 dana u turskom pritvoru izručili su ga natrag Izraelu kako bi ga se suočilo s optužbama.

Ovaj krijumčar organa je pripremio teren za žetvu organa velike populacije siromašnih sirijskih migranata u Turskoj gdje je koordinirao ilegalno vađenje organa s lokalnim kirurzima u malim privatnim bolnicama. Već je ranije bio optuživan za neovlašteno djelovanje među siromašnim donorima organa u Kosovu, Azerbajdžanu i Šri Lanci od 2008.-2014.

Vjerojatno dva najzloglasnija gangstera umiješana u ovaj užasni zločin su vrlo vješti turski hirurg po imenu Ysef Somnez i izraelski posrednik “popravljač” Moshe Harel koji je sa svojim turskim vezama odgovoran za usklađivanje organa donora s primateljima i elektronski transfer miliona i miliona dolara.

Turski hirurg se na svojem blogu kao i na osobnom sastanku s novinarom New York Timesa 2011. uz čašu turskog vina hvalio kako je izvršio više od 2.400 operacija vađenja/presađivanja organa i da je od izraelskog Ministarstva zdravlja primio pismo pohvale koje je uokvirio, a u kojemu mu zahvaljuju na njegovom radu spašavanja mnogih života.

I dok je Rusija pružajući podršku sirijskoj vojsci doslovno uništila glavni izvor prihoda teroristima – ukradenu naftu iz Iraka i Sirije na putu za Tursku i Izrael, biznis uzimanja organa i trgovanja na tom istom crnom tržištu sada postaje veliki biznis.

 

 

(Global CIR/Kurir/Sott/Agencije)

Komentiraj