‘PREDSJEDNIKA ŽELE UBITI TELEKINEZOM’: Erdoganov savjetnik optužio evropske TV kulinare za špijunažu!

– Evropske kulinarske televizijske eksperte koji kažu da tragaju za lokalnim specijalitetima u Turskoj u stvari u zemlju dovodi špijunaža – tvrdi bliski savjetnik predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana koji redovno dijeli recepte na društvenim mrežama.

“Prije neki dan sam gledao emisiju na jednom TV kanalu. Jedan Englez i jedan Italijan (…) su išli iz sela u selo, kuhali i otkrivali čari Anadolije”, rekao je Igit Bulut u srijedu uveče za tursku TV “Haber”. “Ne znam da li ste primijetili, ali sve te kulinarske emisije prave stranci. Zašto Britanci, Nijemci, Italijani i Francuzi šetaju po selima Anadolije i Trakije? Sakupljaju informacije!”, rekao je on, a voditelj nije reagovao.

Izgleda da je Bulut govorio o popularnom televizijskom programu “Od Evrope do Anadolije” koji vode dvojica kuhara, Holanđanin i Italijan, razgledajući Tursku i otkrivajući njeno kulinarsko blago.

Izjave Buluta, jednog od vodećih ekonomskih savjetnika Erdogana, dolaze u vrijeme zategnutih odnosa Turske i Evropske unije poslije julskog pokušaja puča. Po tom uticajnom savjetniku, ti “špijuni” koriste gostoprimstvo stanovništva da bi ostvarili svoje mračne ciljeve.

Yigit Bulut/Foto: Agencije

“Naši sunarodnici su lahkovjerni”, požalio se Bulut, “otvaraju vrata, pričaju o svojim tajnama, iznose gdje su vojne baze, skladišta municije”.

Pozivajući sunarodnike da “ne spavaju”, Bulut je rekao: “Budite budni! I neka mi niko ne kaže da je to neka moja teorija zavjere ili da ja pretjerujem!”.

Vatreni pristalica šefa turske države, Bulut je prošle godine upozorio da će morati da se “prijeđe preko njegovog tela”, ako se pokuša napad na život predsjednika, dodavši da ima “dva revolvera i stotine metaka”, spremnih za akciju.

Svjestan da u tom cilju ima mnogo posla, Bulut je 2013. godine izjavio da je Erdogan bio meta “čestih pokušaja atentata”, od kojih su neki “izvedeni telekinezom” – navodnim pomijeranjem predmeta snagom misli.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj