“GVOZDENI MAČ”: Američki vojnici i NATO na pragu Rusije kao upozorenje Putinu!

U vojnoj vježbi “Gvozdeni mač” učestovalo je 11 NATO članica. Vojnici su simulirali moderni rat i vježbali kolektivne akcije, a sve to nedaleko od granice s Rusijom.

Vježbe su održane na dva vojna poligona, u Pabradu i Rukli. U Pabradu je “Baltik” vojna grupa sačinjena od letonskih, litvanskih i estonskih jedinica i ona će organizovati odbrambenu vježbu i probu defanzivnog rata protiv grupe “Titan” koju čine britanski, kanadski, poljski i američki vojnici zaduženi da simuliraju napad.

U Rukli je bataljon “Zmaj” litvanske vojske koj je spoveo u djelo insceniranu borbu protiv trenažne grupe sastavljene od američkih i rumunskih rezervista. Ratne igre trajale su 4 dana, a za cilj su imale da testiraju sposobnost Litvanije da brzo rasporedi veliki broj trupa.

Ovogodišnje vežbe “Gvozdeni mač” najveće su do sada budući da su uključivale 4.000 vojnika iz SAD, Velike Britanije, Njemačke, Kanade, Poljske, Rumunije, Slovenije, Luksemburga i tri baltičke države. Vježbe iz 2015. i 2014. uključivale su 2.500, odnosno 2.000 članova međunarodnih trupa.

NATO vježbe na ruskoj granici predstavljaju pripremu za raspoređivanje 4.000 vojnika u Poljskoj, Litvaniji, Estoniji i Letoniji, kao dio odluke donijete u julu na ovogodišnjem samitu Sjevernoatlanske alijanse u Varšavi.

Četvrtinu borbene snage sačinjavat će američke trupe koje se trenutno nalaze u Njemačkoj, a koje će biti prebačene u Poljsku. Dalje, oko 1.000 njemačkih vojnika opremljenih tenkovima će u februaru biti raspoređeno u Litvaniji. Preostalih 2.000 britanskih i kanadskih trupa stacionirat će se u Estoniji i Letoniji.

U međuvremenu, NATO je optužio Rusiju za “agresivno vojno poziranje” nakon što je ruska vojska postavila napredni protivraketni sistem S-400 i lanser raketa “Iskander” u svojoj bazi u Kalinjingradu, ruskoj enklavi između Poljske i Litvanije.

Vašington je izrazio nelagodnost zbog takve ruske odluke i naveo da Moskva nema “apsolutno nikakav razlog da se osjeća ugroženo”. NATO je odbrambeni savez, oduvijek je bio odbrambeni i ostat će takav. Ruski potezi u Ukrajini su ti koji su natjerali NATO da se angažuje u istočnoj Evropi – rekao je Džon Kirbi, portparol Stejt departmenta.

Kao odgovor, Moskva je kritikovala NATO zbog ekspanizije ka ruskim granicama navodeći da je alijansa “istinski agresivan blok” i naglašavajući da ima “svako suvereno pravo da preduzme neophodne mjere širom teritorije Ruske Federacije”.

(Global CIR/Agencije/Foto:AP)

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj